Det är återigen trevligt och hektiskt på de holländska vägarna och i tåget. Att fastna i trafiken varje dag är tillbaka till det normala. Det är också ganska hektiskt på stationerna och på tågen. Dutch Railways säger att inte mindre än 70 procent av resenärerna är tillbaka på tåget. Det tar lite tid att vänja sig för det har varit annorlunda i mer än ett år. Rådet att bara använda kollektivtrafik om detta verkligen var nödvändigt har tagit lång tid. Nu när hemarbetets råd har justerats och avståndsmåttet på en och en halv meter har tagits bort använder fler och fler kollektivtrafik. 

Antalet resenärer har visat en uppåtgående trend under en tid, och antalet resenärer på helger ökar också. September är i alla fall alltid den mest hektiska månaden på året, eftersom de flesta helgdagarna är över och alla är tillbaka i skolan eller på jobbet. Jämfört med 2019 är ungefär två tredjedelar av resenärerna tillbaka på tåget under veckan. 

I tisdags välkomnade Dutch Railways inte mindre än 912.000 12 resenärer, vilket var det högsta antalet resenärer på en dag sedan koronakrisen började. Frågan är om stängningen av AXNUMX också har bidragit till detta. NS arbetar kontinuerligt med att göra förbättringar för passagerarna.Till december kommer de att testa tio minuters tåg på tre nya sträckor på onsdagar tillsammans med ProRail. Resenärer som vill ha mer inblick i hur upptaget det är på ett tåg kan också registrera sig i förväg via tågpekare i NS -appen. Resenärer som registrerar sin resa i förväg får ett meddelande om resan hotar att bli för upptagen.

Läs också: Resorganisationer går till domstol för statliga resoråd

Resenärskontrollerar NS -appen.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post