DVDP bredd=

Rapporten har legat ute ett tag, anställda har inte hört något.

Nederländska arbetsinspektionens (NLA) rapport om säkerheten på Qbuzz-busslinjerna mellan Emmen och Ter Apel (busslinjerna 72 och 73) verkar ha hamnat i byråns låda. Enligt Edwin Kuiper, direktör för FNV Regional Transport, skickades rapporten till ledningen för Qbuzz redan i juli och ett antal åtgärder ska vidtas före den 1 december. Men det har de anställda inte hört något om än. Än mindre att innehållet i rapporten har delats med dem.

Enligt pressansvarig Yvette de Vries (FNV) innehåller rapporten en rad brott mot lagstiftningen om arbetsvillkor. Qbuzz har också i uppdrag att vidta åtgärder för att säkerställa tillräcklig säkerhet och hälsa för anställda.

"Förhållningssättet till aggression och våld står och faller med insikt om problemet. Detta saknades på Qbuzz. Som ett resultat fortsatte den osäkra arbetssituationen och förarna kände sig tvungna att sluta arbeta förra året."

FNV kallade då in NLA. Enligt Kuiper ville man inte bara ha ett erkännande av problemet, utan även långsiktiga lösningar som säkerställer tillräcklig säkerhet. Även efter brevet från NLA förblev Qbuzz tyst. Kuipers uppger att de inte har sett några åtgärder, förbättringar eller ursäkter från arbetsgivaren. ”Särskilt när det kommer till säkerhet behöver man en arbetsgivare som tar saker på allvar, som står bakom de anställda. Förarnas förtroende för sin arbetsgivare har skadats allvarligt, säger Kde FNV-direktör.

Läs också  Utredning om utplacering av praktikanter vid ett flygbolag

återställa förtroendet

För att återställa förtroendet kräver FNV att Qbuzz säkerställer att de överenskomna åtgärderna för att öka säkerheten, inklusive kameraövervakning, implementeras. Enligt Kuiper bör arbetsgivaren också ta upp ärenden som den själv kan lösa för att öka säkerheten. En arbetsgivare är skyldig att tillhandahålla en säker arbetsplats. FNV uppger till FNV att det behövs en kulturförändring på Qbuzz. "Att be om ursäkt för tidigare misslyckanden är ett första steg. Inte bara för att indikera att du kommer att närma dig saker annorlunda i framtiden, utan också för att återställa förtroendet för busschaufförerna, säger Kuiper i ett uttalande.

Relaterade artiklar:
Förhållningssättet till aggression och våld står eller faller med ett erkännande av problemet.
Busstidning
Utskriftsvänlig, PDF och e-post