Samarbetet är starten på förverkligandet av olika järnvägsprojekt mellan Heerhugowaard och Amsterdam.

Inom ramen för det europeiska stödet för att ta bort plankorsningar från spåren har kommunerna Dijk en Waard, Alkmaar, Zaanstad och Amsterdams transportregion undertecknat ett samarbetsavtal. Samarbetet är starten på förverkligandet av olika järnvägsprojekt mellan Heerhugowaard och Amsterdam.

I oktober 2022 tilldelades kommunerna ett EU-bidrag för att förbereda arbetet med järnvägstunnlarna. Som en del av Green Deal vill EU köra fler tåg för passagerare och minska CO2-utsläppen.

förverkligande

Totalt får de tre kommunerna maximalt 3,4 miljoner euro för att förbereda tunnlarna. Det handlar alltså ännu inte om pengar för realiseringen av järnvägstunnelerna. Kommunen Dijk en Waard är nu den första av samarbetspartnerna som också ansöker om EU-bidrag för byggandet av järnvägstunneln Zuidtangent samt för en cykel- och gångtunnel vid Stationsweg. Om detta kommer att delas ut från Europa kommer att bli känt i mitten av 2023.

(Texten fortsätter under bilden)
Inom ramen för det europeiska stödet för att ta bort plankorsningar från spåren har kommunerna Dijk en Waard, Alkmaar, Zaanstad och Amsterdams transportregion undertecknat ett samarbetsavtal.

Högfrekvent spår

Den holländska regeringen vill också köra fler tåg på banan och har utvecklat programmet "High-frequency Rail" för detta ändamål. På sträckan från Heerhugowaard (Dijk en Waard) till Amsterdam (en del av Zaan-korridoren) kommer tunnlar att byggas under järnvägen på tre platser. På så sätt kan tågen köra snabbare på denna sträcka och med högre frekvens. Även cyklister och bilister gynnas, eftersom de inte behöver vänta framför järnvägsbommarna. Detta främjar trafikflödet. 

Samverkan

Tunneln i Alkmaar kommer att ligga vid plankorsningen Helderseweg, tunneln i Dijk en Waard kommer att ligga vid plankorsningen Zuidtangent i Heerhugowaard och tunneln i Zaanstad kommer att ligga vid Guisweg. För samarbetet i detta projekt har rådmännen Nils Langedijk (Dijk en Waard), Robert te Beest (Alkmaar), Gerard Slegers (Zaanstad) och Melanie van der Horst (direktör för Amsterdams transportregion) undertecknat ett samarbetsavtal, enligt Transportregion Amsterdam.

Relaterade artiklar:
DVDP bredd=
Utskriftsvänlig, PDF och e-post