GRP bredd=

Fullmäktige har träffat en överenskommelse med De Lijn och bussbolagen Flixbus, BlaBlaBus, Mobiman och Airport Express om en busshållplats.

Flixbussarna har varit en nagel i ögonen på staden och De Lijn i flera år. För att minska trycket från de internationella busslinjerna på Koningin Astridplein tillåter staden Antwerpen vissa bussbolag att omdirigera till plattform B5 på Franklin Rooseveltplaats. Kommunfullmäktige har länge velat hålla bil- och busstrafiken borta från torget så mycket som möjligt. Detta är ett sexmånaders pilotprojekt. 

Eftersom De Lijns bussar och spårvagnar regelbundet upplever olägenheter från de internationella busslinjerna söktes ett alternativ. Rådmanskollegiet har nu träffat en överenskommelse med De Lijn och bussbolagen Flixbus, BlaBlaBus, Mobiman och Airport Express om en busshållplats vid Franklin Rooseveltplaats. 

”Det är mycket mer vettigt att inte låta Flixbussen mullra genom stadskärnan. De skulle kunna stanna perfekt vid park-and-ride Luchtbal och låta sina resenärer gå över till spårvagnen för att köra till centrum.”

Dessa bussar orsakar regelbundet trafikstörningar på torget och på Turnhoutsebaan i Borgerhout. De nya hållplatserna är Quinten Matsijslei vid stadsparken och park-and-ride Luchtbal. Groen argumenterar för att dessa internationella busslinjer bör stanna i utkanten av staden och inte längre nå stadens centrum alls. 

De kunde stanna vid park-and-ride perfekt och låta sina resenärer gå över till spårvagnen för att köra till centrum. De nuvarande tillstånden kommer systematiskt att löpa ut under de kommande åren. Det sista tillståndet att köra till Koningin Astridplein går ut i juli 2026.

Läs också  Familjeföretaget DTM Taxi i Antwerpen avslutar sina böcker
Relaterade artiklar:
Busstidning
Utskriftsvänlig, PDF och e-post