In overleg met het Koninklijk Nederlands Vervoer, RIVM en Zorgverzekeraars in Nederland hebben ze twee protocollen opgesteld voor verantwoord taxi- en zorgvervoer. Eén protocol dat gebruikt zou kunnen worden voor het regulier taxi-en zorgvervoer, maar ook een protocol met zeer specifieke richtlijnen die van toepassing zijn op het vervoer van patiënten met (het vermoeden van) COVID-19 virus. 

moeten we mondkapjes wel of niet dragen in tijden van corona?

Zouden mondkapjes gewone burgers kunnen beschermen tegen het coronavirus? Over die vraag word momenteel veel geschreven nu veel verschillende (Oost-)Europese landen ze hebben verplicht aan inwoners en ze ook bij ons in het straatbeeld meer en meer beginnen op te duiken.

Maggie De Block (minister van volksgezondheid in België) over mondmaskers: “Het heeft geen zin om beschermende mondkapjes te dragen in tijden van corona, het kan een vals gevoel van veiligheid geven.”

Voor gewone burgers heeft het geen zin om bschermende mondkapjes te dragen in tijden van corona op straat, in de hoop zo een besmetting met het coronavirus te vermijden. Aldus minister van Volksgezondheid Maggie De Block uit België (Open VLD). 

Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht en wetenschapsjournalist Koen Wauters treden haar bij en zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zeggen dat het geen zin heeft om ze op straat, in uw huis of in uw tuin te dragen. Het heeft wel zin als u speciale maskers draagt om mensen die met het coronavirus zijn besmet te verzorgen, voor verzorgend personeel en op plaatsen waar het onvermijdelijk is dat mensen elkaar tegenkomen, daar zal zo’n mondmasker een grotere hinderpaal vormen voor het virus, aldus de virologen.

“We weten evenwel dat het u niet beschermt. Integendeel: het geeft soms een vals gevoel van veiligheid. U zal dichter bij anderen gaan staan, sommige mensen wassen minder hun handen en zijn minder oplettend.”  Aldus de Block.

RIVM protocol als leidraad gebruiken

Transvision verzorgt in samenwerking met Trevvel, NVIV en MICU zuidwest- Nederland, de 24/7 planning en monitoring van IC-patiënten. Nu kan zittend vervoer ook noodzakelijk zijn voor personen die een vermoedelijke corona besmetting hebben. Dit vervoer vraagt om speciale protocollen, het nieuwe RIVM-protocol geldt bij personen die klachten vertonen passend bij COVID-19, zoals verkoudheid, hoesten, niezen of koorts. 

Zittend vervoer kan bij noodzaak plaatsvinden als de chauffeur de RIVM-aanwijzingen zoals o.a. een mondkapje en teminste 1,5 meter afstand kan houden van de patiënt in acht neemt. Alles staat beschreven in het protocol noodzakelijk zittend vervoer van personen met klachten passend bij COVID-19.

Er zijn 2 verschillende soorten mondmaskers, 1, je hebt het chirurgische mondmasker, dit zijn een soort vierkante doekjes die een chirurg tijdens een operatie draagt. Die hebben als functie eigenlijk het voorkomen dat iemand anders besmet wordt door bijvoorbeeld hoesten, ze beschermen jezelf niet tegen een besmetting van iets. 2, het type mondmasker FFP2 of FFP3 (technische benaming). Die geven wel bescherming aan de drager. Ze zien er een beetje uit als een eendenbek. Deze moet heel strak op het gezicht zitten en knellen dus ook af, met blauwe plekken tot gevolg.

Lees ook: Is er sprake van ongeoorloofde staatssteun in taxisector?

mondkapje
Transvision Controle Center
Print Friendly, PDF & Email