Print Friendly, PDF & Email

Duizenden opvarenden van ‘besmet’ vliegdekschip gehaald. Acht bemanningsleden zijn ongeveer een week geleden positief getest op het coronavirus. het COVID-19 heeft zich inmiddels verspreid en hebben meer dan honderd bemanningsleden het coronavirus opgelopen. 

Volgens de commandant is het onmogelijk om 1,5 meter afstand van elkaar te houden op het vliegdekschip. De USS Theodore Roosevelt ligt sinds een week in de haven van Guam, een Amerikaanse eiland in de Stille Oceaan. Het vliegdekschip vertrok drie weken geleden vanuit Vietnam. Voor vertrek was de bemanning uitgebreid getest op het coronavirus, aldus Nu.nl.

“Er is een politieke oplossing nodig”, schrijft kapitein Brett Crozier in een brief. Hij pleit voor maatregelen die de verdere verspreiding van het coronavirus op de USS Theodore Roosevelt voorkomen. “We zitten niet in een oorlog, mariniers hoeven niet te sterven”, betoogt de commandant.

De Amerikaanse marine haalt duizenden opvarenden van ‘besmet’ vliegdekschip bij Guam. De commandant van het Amerikaanse vliegdekschip de USS Theodore Roosevelt heeft een brief geschreven en daarin de noodklok geluid over de situatie op het schip. Meer dan honderd bemanningsleden van de bijna vijfduizend bemanningsleden zijn positief getest op het coronavirus. Volgens het Pentagon worden er op het eiland in de Grote Oceaan hotelkamers geregeld voor personeel dat van boord gaat. Het schip heeft ongeveer 4800 bemanningsleden en van hen moeten er zo’n 1000 achterblijven, zei waarnemend minister van Marine Thomas Modly in Washington.

„We gaan niet alle bemanningsleden van boord halen. Dat kan niet en dat doen we ook niet”, zei Modly. „Dit schip heeft wapens aan boord. Munitie aan boord. Er zijn dure vliegtuigen en er is een nucleaire krachtcentrale.”

Inmiddels zijn er volgens de nieuwsberichten al zo’n 1000 bemanningsleden van boord af gegaan. Dat zouden er binnen enkele dagen 2700 zijn, volgens John Menoni. De Theodore Roosevelt is volgens de minister momenteel het enige marineschip op zee waar besmettingen aan boord zijn vastgesteld.

Lees ook: Bijna half miljoen Duitse bedrijven vragen werktijdverkorting

USNS Comfort Mercy-class hospital