Print Friendly, PDF & Email

Vervoerder Keolis Nederland moet een schadevergoeding van bijna €3 miljoen betalen aan de provincies Overijssel, Flevoland, en Gelderland. Keolis won de concessie bijna twee jaar geleden, maar die werd weer ingetrokken toen bleek dat de vervoerder opzettelijk onjuiste informatie had verstrekt aan de concessieverleners. Het bedrijf had opzettelijk onjuiste informatie verstrekt over afspraken met een Chinese busfabrikant. 

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel namen vorig jaar het besluit om de gunning aan vervoerder Keolis in te trekken. Volgens het Financieel Dagblad is Keolis inmiddels geen eigenaar meer van de meeste bussen van BYD, dat staat in het jaarverslag 2020 dat onlangs is gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Een groot deel van de vloot is ondergebracht in een zogeheten financial leaseovereenkomst bij een bank, waarbij het Franse moederbedrijf garant staat voor de financiële transactie.

De vervoerder kwam twee jaar geleden negatief in het nieuws toen het een contract voor elektrische bussen afsloot met een Chinese fabrikant, BYD. De Nederlandse busfabrikant VDL had graag deze order willen binnenslepen.  De bussen werden vervolgens ingezet voor de concessie in Overijssel, Flevoland en Gelderland. Tot overmaat van ramp kampten de nieuwe, elektrische bussen met de nodige opstartproblemen. Bijna 900 chauffeurs moesten worden ingewerkt om met de grootste elektrische vloot binnen Europa van start te gaan.

Frank Janssen

Topman Frank Janssen van vervoersbedrijf Keolis Nederland legde op 15 november zijn functie neer. Dit besluit werd in goed overleg met de aandeelhouder genomen en volgde op een moment waarop Keolis zich weer positief op de toekomst kon richten. Marc Renouprez, regionaal directeur Keolis Benelux, nam de taken en verantwoordelijkheden tijdelijk waar tot geschikte opvolging werd gevonden. 

Volgens Pieter van Vollenhoven zou het goed zijn – als er sprake is van frauduleuze handelingen – om zo’n aanbesteding of contract alsnog te ontbinden. De wijze waarop de aanbesteding in het openbaar vervoer in de IJssel- en Vechtstreek tot stand is gekomen roept vragen op en is wellicht deels op een frauduleuze manier tot stand gekomen. Volgens Eric Smit van Follow the Money maakte vervoersbedrijf Keolis gebruik van ‘frauduleuze’ sideletters met Chinese bedrijven bij verkrijgen van de aanbesteding. Dat busbouwer VDL Groep een busorder verloor aan een Chinees bedrijf viel destijds niet in goede aarde bij leden van de Tweede Kamer en de publieke opinie.

Lees ook: Keolis verliest definitief contract maar rijdt noodconcessie

Keolis in Nederland