Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kommer att börja den 28 april med att komma ikapp 400.000 15 teoriprover som inte kunde genomföras sedan den XNUMX december på grund av de strikta koronamåtten. "Vi har kunnat ta de praktiska tentorna sedan mars, men teorin saknades fortfarande", säger en talesman.

På tisdagskvällen under koronapresskonferensen tillkännagavs lättnadsåtgärder från 28 april, varav den här är. ”Vi är mycket glada över att vi kan komma tillbaka till jobbet”, säger CBR, eftersom eftersläpningarna är ”enorma”. ”Vi har genomfört praktiska prov sedan mars, men också där ligger vi efter 300.000 700.000 tentor. Vi har inte kommit på den en-två-tre, säger talesmannen. Totalt måste byrån bli av med en eftersläpning på XNUMX XNUMX tentor.

För att göra detta säkert, "vår målgrupp är ungefär den sista som vaccineras", har åtgärder vidtagits "för dem och våra kollegor", sade taleskvinnan. Teoriundersökningar tas med 24 personer samtidigt, ”en mycket mindre grupp än tidigare”. Stänkskydd har installerats och ventilationen har justerats.

Framgång

Att schemalägga teoretiska prov är precis som att komma ikapp med de praktiska tentorna. ”De vars tentor har skjutits upp tidigare kan boka plats före den 1 augusti. Vi har reserverat kapacitet för det. " Då är det nya examens kandidaters tur.

CBR har gjort en plan för att stoppa de enorma köerna, med början med sina egna anställda. ”Vi rekryterar nya människor, jobbar om och om igen på helgerna. Men det räcker inte. ” Det är därför branschen har blivit ombedd att planera färre tentor, för "av 300.000 17 halva faller och det är ett enormt slöseri". Framgångsgraden måste därför öka, något CBR kommer att uppmärksamma från maj. Om dessa åtgärder inte minskar väntetiderna, "måste vi uppfinna oortodoxa sätt." Detta inkluderar att avskaffa halvtestet och rädslan för misslyckande och att höja åldern för att köra från 18 till XNUMX år. "Men ingen vill ha det."

Läs också: Representanthuset ser inget i nödåtgärder från CBR

körförmåga test
Utskriftsvänlig, PDF och e-post