Firandet av befrielsedagen är helt digitalt för andra gången på grund av koronamåttet. Inga befrielsefestivaler på fjorton platser i landet, men ett gemensamt onlineprogram som kan följas av alla via en gratis livestream.

Runt klockan 5 håller Tysklands förbundskansler Angela Merkel föreläsningen den 5 maj. Hon gör detta via en direktanslutning från Berlin. Merkel skulle faktiskt göra det förra året, men det avbröts på grund av koronaviruset. NOS kommer att sända föreläsningen från Kunstmuseum i Haag, där premiärminister Mark Rutte är närvarande och diskuterar frihet med kanslern. Barnföreläsning den XNUMX maj ges av Mily Al-Azzazi.

Rutte antände sedan befrielsebranden. Detta är den officiella starten för (online) aktiviteter på Liberation Tuesday. Mer än två hundra föreställningar kan ses via en livestream av bland andra Typhoon, Suzan & Freek, Ellen ten Damme, The Strikes, Froukje och Milow. Ambassadors of Freedom, Davina Michelle, Tino Martin och Jonna Fraser ger också en show. Förutom musik finns också dans och teater och frihetsföreläsningar ges av Haroon Ali, Soundos el Ahmadi och Joris Linssen.

Normalt den 5 maj flyger Ambassadors of Freedom med helikopter till olika festivaler i landet, men det är inget alternativ i år. Från en plats, Gilze-Rijen Air Base, uppträder artisterna och förbinder de olika festivalerna.

Som ett alternativ till Freedom Meals, som normalt finns över hela landet, finns denna gång Freedom Meal Soup. Kocken och författaren Yvette van Boven gjorde receptet. Tanken är att göra soppan, dela den med dina grannar och vänner och starta en konversation om frihet.

Traditionellt avslutas befrielsedagen festligt med konserten den 5 maj. I år kommer det inte att vara ute på Amstel utan i Royal Theatre Carré i Amsterdam. Bland annat André van Duin, Claudia de Breij, Maan och Stef Bos deltar i detta. Konserten kan ses direkt på NPO 1.

Läs också: I år firar du hemifrån och firar 4 och 5 maj

nationella flaggan flyger på befrielsedagen
Utskriftsvänlig, PDF och e-post