Resebranschen kämpar fortfarande, vår regerings reseråd för att inte resa utomlands är fortfarande i kraft, förhoppningsvis kommer detta snart att klargöras. Men "testhelger" har nyligen börjat, dessa testresor organiseras av reseorganisationer med stöd från ANVR och regeringen. Syftet med dessa "testresor" är att i praktiken testa om de åtgärder och protokoll som utarbetats av resebranschen möjliggör säkra och ansvarsfulla resor. 

Researrangör TUI anordnade nyligen en "testresa" tillsammans med Corendon. Nyligen åkte en grupp på 180 holländare till Gran Canaria för en "testsemester". De första rapporterna är mycket positiva, enligt reseorganisationen TUI upplever människor det verkligen som en semester. De kan komma och gå vart de vill och är vana vid lokala åtgärder, till exempel en regelbunden temperaturkontroll och att ha en munmask när du rör dig, även utanför. De gillar att ta dessa villkor för givet för att njuta av en semester igen.

”Människor är fortfarande lite ovilliga att boka. Visst också på grund av den holländska regeringens reseråd för att inte resa utomlands åtminstone till mitten av maj. Men så snart det finns mer tydlighet om detta (förväntas under presskonferensen den 11 maj) förväntar vi oss en våg av sista minuten-bokningar. Ett enhetligt EU-koronacertifikat kan verkligen hjälpa till att återställa resefriheten. Detta gör det möjligt för regeringen att lägga en viktig grund för resor på sommaren. Så länge inte alla är vaccinerade är testning en andra viktig byggsten för en säker semester ”,

Anke van Nieuwenhuizen, pressrelationer TUI Nederländerna

Resorganisationen TUI berättar att det finns ett stort intresse för en (sol) semester nästa sommar. Detta framgår av det enorma intresset enbart för ”testresorna”. Men de ser det också i sökbeteendet på deras hemsida och informationen från deras resebyråer. Människor är fortfarande lite ovilliga att boka. De förväntar sig att så snart det finns mer tydlighet från regeringen om resor utomlands kommer det att finnas en våg av sista minuten-bokningar. 

tui anser också att ett enhetligt EU-koronacertifikat verkligen kan bidra till att återställa resefriheten. Detta gör det möjligt för regeringen att lägga en viktig grund för resor på sommaren. Förra veckan blev det känt att "Digital Green Certificate" (vaccinationsintyg) har godkänts av Europeiska unionen. Den avgående minister Hugo de Jonge skrev i ett brev till parlamentet att målet är att nå ett beslut i juni, med en övergångsperiod på sex veckor för det nationella genomförandet av Digital Green Certificate.

Läs också: Europaparlamentet godkänner COVID-19-certifikat

Bla bla bla
Utskriftsvänlig, PDF och e-post