Personer som ännu inte har vaccinerats måste kompenseras för kostnaderna för ett PCR-test om de vill resa utomlands. ANWB anser att nu när det finns utsikter till en semester utanför Nederländerna. En familj på fyra kan nu enkelt spendera tusen euro i testkostnader för ut- och returresan. Detta är en stor tömning på semesterbudgeten och kommer att avskräcka många från att boka en semester utomlands, om detta är möjligt igen. Enligt ANWB skulle det vara rimligt att stödja den relevanta gruppen resenärer som nu faller mellan land, i en priskoncession eller genom att maximera priset för ett PCR-test och bevisa detta.

Det förväntas att några av de europeiska länderna kommer att besluta i sommar att öppna gränserna för semesterfirare som har vaccinerats eller testats negativa. I princip behöver personer som redan har vaccinerats inte längre genomgå ett PCR-test och har därför inga extra kostnader. De som ännu inte har vaccinerats och inte har haft COVID-19 kommer att medföra de höga kostnaderna på grund av de obligatoriska PCR-testerna på väg dit och tillbaka. Kostnaderna för ett test på en flygplats uppgår snabbt till nästan 150 euro per test per person. Nu när testet också kan gälla hemresan kommer en familj på fyra enkelt att spendera mer än 1000 euro på test. 

ANWB anser att vaccinerade och icke-vaccinerade bör behandlas lika och att icke-vaccinerade inte bör medföra betydande merkostnader. Även i ett europeiskt sammanhang kräver en resolution att man tillhandahåller ett kostnadsfritt eller prisvärt PCR-test med ansträngningar från holländska parlamentsledamöter Sophie in 't Veld och Jeroen Lenaers. Våra egna ansvariga ministrar argumenterade nyligen i ett svar på det europeiska gröna certifikatet för att förhindra diskriminering av icke-vaccinerade personer mot vaccinerade, enligt ANWB.

Läs också: Gaiyo lanserar gratis parkeringsapp

Bla bla bla
Utskriftsvänlig, PDF och e-post