Fem europeiska medlemsstater kommer att arbeta tillsammans för att förbättra tillsynen över användningen av biodrivmedel. Nu när sektorn växer är detta nödvändigt för att garantera hållbarheten för biobränsle. En koalition mellan Belgien, Frankrike, Tyskland, Luxemburg och Nederländerna har dragit slutsatsen att detta kräver europeiskt samarbete. Länderna uppmanar därför EU-kommissionärerna Frans Timmermans och Kadri Simson idag att snabbt arbeta för bättre tillsyn och efterlevnad på europeisk nivå.

Bättre verkställighet

Europa har ambitiösa klimatmål. Till exempel måste all transport vara fri från avgaser fram till 2050. Biobränslen behövs fortfarande för tillfället för att uppfylla våra klimatavtal och för att byta till helt utsläppsfria tunga vägtransporter, inlandssjöfart, luftfart, sjöfart och persontransporter. Villkoret är att hållbarhet garanteras. Förutom privat tillsyn kräver detta också god offentlig tillsyn. Produktionskedjan för biodrivmedel är internationell, så tillsynen måste vara inriktad på den. Gränsöverskridande bedrägerier upptäcktes tidigare från Nederländerna, Belgien och Storbritannien. Koalitionen består av fem länder där tillsammans majoriteten av europeiskt biobränsle produceras. Dess förverkligande är ett initiativ från Nederländerna.

”Marknaden växer, så tillsynen måste växa med den. På detta sätt garanterar vi hållbarheten hos de biodrivmedel vi använder. Och det är viktigt. Inte bara för klimatet utan också för investeringssäkerheten för företag inom sektorn. Vi går nu samman för att vi inte kan göra detta utan europeiskt samarbete. ”

Statssekreterare Van Veldhoven.

Starkare lagstiftning och mer ambition

De fem länderna uppmanar Timmermans och Simson att ändra den europeiska lagstiftningen så att medlemsstaterna får en starkare grund för att förbättra den privata och offentliga tillsynen av biobränslekedjan och att detsamma händer överallt. De efterlyser också mer ambition i den nuvarande utvecklingen av en europeisk databas för att uppnå så mycket öppenhet i kedjan som möjligt. Detta gör det enkelt att kontrollera tillförlitligheten hos hållbarhetsanspråk.

Läs också  Mot en hållbart tillgänglig region

Produktionskedjan för biobränsle är spridd över olika länder. Länder utbyter därför också signaler och metoder med varandra. De kan också vidta åtgärder på nationell nivå för att förhindra bedrägerier. I Nederländerna röstar representanthuset idag om ett lagförslag av statssekreterare Van Veldhoven för att stärka den nationella offentliga tillsynen, enligt Centralregeringen.

Läs också: Europeiska unionen ber att undvika vitryska luftrummet

Utskriftsvänlig, PDF och e-post