Maskeringsplikten gäller fortfarande för taxisektorn, på flygplatser och i flygplan, inom kollektivtrafik och annan kommersiell transport. Maskeringsplikten upphör inte på plattformar, stationer, hållplatser och vid utbildningsinstitutioner. Det är en av de bestående åtgärderna som blev tydliga efter att pressträffen med avgående premiärminister Mark Rutte och hälsominister Hugo de Jonge hölls i tisdags. Det brådskande rådet att ge varandra utrymme ändras från 25 september till ”Ge varandra utrymme. 1,5 meter är fortfarande ett säkert avstånd. " 

Inte mycket kommer att förändras efter den 25 september. Nattcateringen är fortfarande stängd, vilket inte är goda nyheter för taxisektorn. Oplanerade evenemang är inte tillåtna mellan midnatt och 6:13. Diskotek får öppnas på kvällen, men måste sedan stänga igen vid midnatt. Dessutom kommer det också att finnas en skyldighet att använda en corona -biljett för alla besökare eller gäster från XNUMX års ålder i cateringbranschen, festivaler eller evenemang. Samma åtgärder gäller även inom kultursektorn och inom idrotten. Små undantag görs för specifika mat- och dryckesställen som begravningsbyråer, flygplatser, restauranger vid vägkanten och internationella tåg.

en och en halv meter

Enligt de inblandade tvekar Outbreak Management Team (OMT). På grund av att mätningen på en och en halv meter släpptes gäller inte längre standarder för besökare, med vilka platser och evenemang kan använda full kapacitet igen. För flerdagars evenemang med övernattning måste inträdesbiljetten för corona kontrolleras var 24: e timme. Trots förbudet mot nattcatering upphör underhållningsförbudet inom cateringbranschen.

Ändå kommer avkopplingsdagen den 25 september inte att vara dagen då alla coronaåtgärder kommer att vara ett minne blott. Det finns dock avslappningar i karantänåtgärderna för resor till Nederländerna. Till exempel behöver vaccinerade resenärer från USA, Storbritannien eller andra mycket högriskområden inte längre vara i karantän.

evenemangsbranschen

Vereniging Nederlandse Poppodia and Festivals (VNPF) reagerar med förvirring på de åtgärder som presenteras av det avgående kabinettet. VNPF vill också att de nuvarande stödåtgärderna ska finnas kvar och utökas med dessa tillkännagivna åtgärder, eftersom de fruktar att utan detta stöd kommer en stor del av musikplatserna och festivalarrangörerna fortfarande att gå i konkurs. Att det finns en maximal kapacitet på 75 procent för oplacerade festivaler som äger rum inomhus är lite meningsfullt, enligt organisationen. 

Läs också: Taxi mer populär än någonsin på grund av coronakrisen

Ansiktsmasker i taxin förblir i kraft efter den 25 september
Utskriftsvänlig, PDF och e-post