För att underlätta för yrkesförare att kontrollera om kod 95 är nödvändig har Inspektionen för miljö och transport (ILT) tagit fram ett regleringshjälp Kod 95. Personer som vill bli yrkesmässiga lastbils- eller bussförare måste få koden 95 (grundläggande behörighet). Ibland är yrkesförare undantagna från denna skyldighet.

Kod 95

Yrkesförare som klarat teori- och praktiska prov kan få koden 95 (grundläggande behörighet) tillagd på sitt körkort C, C1, D eller D1. Koden 95 är giltig i 5 år. Vart 5:e år kan föraren förnya koden 95 genom att följa repetitionskurser. Detta regleras i yrkeskompetensdirektivet.

Snabb klarhet

Kod 95 regleringshjälpmedel finns på ILT:s webbplats. ILT utvecklade regleringsstödet eftersom det får många frågor om undantagen. Brandmän och poliser behöver till exempel inte kod 95. Kod 95 krävs inte heller för att köra lastbil eller buss för privata ändamål. Genom att svara på ett antal frågor får föraren snabbt reda på om koden 95 är nödvändig, eller om föraren faller under ett undantag, enligt Mänsklig miljö och transportinspektion

Läs också: Den holländska lastbilsförarens trafikstörningar

För att underlätta för yrkesförare att kontrollera om kod 95 är nödvändig har Inspektionen för miljö och transport (ILT) tagit fram ett regleringshjälp Kod 95.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post
Läs också  ILT har rätt när det gäller att exportera smutsiga bränslen