Nederländerna kommer att låsas igen under julperioden. För andra året i rad är semestern inte alls vad de flesta har i åtanke. Från och med söndagen den 19 december kommer Nederländerna att gå in i en total lockdown från klockan 5.00 på morgonen. På lördagen gick alla och shoppade massor, vilket resulterade i trånga shoppinggator, långa bilköer och rusning i butikerna. Entreprenörer är desperata. Icke-nödvändiga butiker lämnas med massiva lager, cateringbranschen drar en gräns genom alla reservationer och kultursektorn låses igen.

slutdatum

Alla restriktioner gäller för närvarande till den 14 januari 20222, men Rutte vill inte göra några förutsägelser om hur coronaviruset kommer att utvecklas. "Vi vet inte om det kommer att finnas andra varianter efter det här, det kan jag verkligen inte förutse", säger han. Skåpet och experterna kommer att fortsätta samråda mycket under den kommande perioden och kommer kontinuerligt att följa utvecklingen kring omikron, framhåller Rutte.

"Jag tycker att vi ska säga till varandra: Corona har inte försvunnit för tillfället. Och det är ett fruktansvärt bakslag för hela världen. Det måste vi möta tillsammans."

Statsminister Mark Rutte
Statsminister Mark Rutte

Under de nya avstängningsreglerna kan personer ta emot max två besökare hemma. Jul- och nyårsafton är undantagna: max fyra besökare gäller. Det är också max två personer som får samlas ute och det finns även ett undantag för högtiderna.

semestrar

De som vill fly Nederländerna och låsningen kan lämna. Du kan åka på semester, "men håll dig till reglerna", säger De Jonge. "Det kan vara så att regler gäller vid inresa, eller att man får ta itu med extra åtgärder när man reser tillbaka." De Jonge säger också att en karantänsplikt kommer att gälla för alla personer som reser till Nederländerna utanför Schengen. Men den skyldigheten har ännu inte bekräftats officiellt.

Läs också  Dutch Pavilion på Autonomy Mobility 2023

skola

All utbildning och friomsorg ska vara stängd till minst den 9 januari. Detta är enligt kabinettet nödvändigt för att begränsa spridningen av omikronvarianten. Den 3 januari ska regeringen ta ställning till om utbildningen kan öppnas igen efter den 10 januari.

Läs också: Löneökningen osäker för sjukvårdstransporter och taxi

Utskriftsvänlig, PDF och e-post