Deutsche Bahn (DB) presenterade nyligen den första vagnen av nya ICE L i Berlin. Tåget från den spanska tillverkaren Talgo sätter nya standarder när det gäller tillgänglighet: tack vare den steglösa åtkomsten kan passagerare i rullstol för första gången kliva av och på ICE L utan hjälp utifrån. Men alla andra passagerare, till exempel med stora resväskor, barnvagnar eller cyklar, har också nytta av en platt entré. Från och med hösten 2024 kommer 23 ICE Ls – L:et står för det engelska begreppet ”low floor” – att successivt stärka DB:s långdistansflotta. Först kommer tågen att användas på linjen Berlin-Amsterdam. År 2026 kommer det även att gå tåg på turistlederna till Sylt och Oberstdorf.

"Det steglösa inträdet i ICE L sätter nya standarder. Detta gör att resa med tåg ännu enklare och bekvämare för alla resenärer. Och med den nya inredningen i ICE blir det för första gången en vardagsrumsatmosfär på skenorna. "

Dr Michael Peterson, styrelseledamot i DB för långväga passagerartransporter.

”Denna nya generation av tåg kommer att stärka DB:s erbjudande och är en del av en helt ny standard satt av vad vi på Talgo tror är den mest krävande kunden på den globala järnvägsmarknaden. Detta är ett paradigmskifte inom persontransport som Deutsche Bahn inleder med nya ICE L och som kommer att bli riktmärket på den dynamiska europeiska marknaden.”

Gonzalo Urquijo Fernández de Araoz, VD för Talgo.

Den 230 km/h snabba och 256 m långa ICE L består av 17 personbilar, inklusive en kontrollvagn och ett flersystemslok. Detta möjliggör också gränsöverskridande användning. Dessutom kan den ta emot ännu fler passagerare: de 562 platserna är uppdelade på 85 platser i 1:a klass och 477 platser i 2:a klass.

Dessutom kan resenärer njuta av den fulla ICE-komforten de är vana vid. Utöver den nya ICE-inredningen inkluderar detta till exempel bekväma, helt nyutvecklade säten, ett särskilt kraftfullt WLAN, mobiltelefon genomskinliga fönster, gott om plats för barnfamiljer, en matvagn, åtta cykelparkeringar och passagerare information med realtidsdata. tyska järnvägsbolaget.

Bild ovan: Deutsche Bahn AG/ Oliver Lang.

Utskriftsvänlig, PDF och e-post