Vi led inte av det under coronapandemin och det var nog det enda positiva med den här tiden. Vi hatar det verkligen alla, men från och med nu är det mer regel än undantag, trafikstockningar. Vi slösar bort mycket tid av våra liv i en trafikstockning, det kan vara bättre att inte veta exakt hur många timmar av våra liv vi är i den. Hösten har redan kommit och det märker vi direkt på de holländska vägarna. Det verkar till och med livligare än någonsin på vägen. ANWB rapporterar att antalet trafikstockningar redan ökar markant jämfört med rekordåret 2019.

– Det är som vanligt trafikerat på vägarna och vi ser att olägenheterna ökar överallt. Sedan coronaåtgärderna hävdes i slutet av mars har vägen åter varit exceptionellt trafikerad. Jämfört med pre-corona-året 2019 ser vi att det nu är några procent livligare i både morgon- och kvällsrusning. Men under dagen ser vi en överraskande ökning av antalet trafikstockningar med inte mindre än 17 procent”.

Arnoud Broekhuis från ANWB.

Antalet köer i morgon- och kvällsrusningstid har ökat med några procent, men under dagen har antalet köer ökat med inte mindre än 17 procent. Igår var till och med den mest trafikerade morgonrusningen i år, det var inte mindre än 925 kilometer bilköer runt klockan 8.30. Detta hade att göra med många olyckor, många bilister på vägen i kombination med höstväder. Enligt ANWB ökningen beror på det ökade antalet bilar på de holländska vägarna och på att många fler arbetar på kontoret igen. De mest trafikerade dagarna i veckan när det gäller trafikstockningar är tisdag och torsdag samt rusningstid på onsdagskvällen.

”Vi förutspådde också att trafikstockningarna skulle öka igen och tyvärr verkar vi ha rätt. De största folkmassorna är resultatet av mer godstrafik, varubilar och pendeltrafik. Den mest trafikerade provinsen är fortfarande Sydholland med flest trafikstockningar och i Gelderland och Nord-Brabant ser vi också mer och mer trängsel med en ökning på 17 respektive 21 procent. Det är slående att trängseln i norra Holland har minskat med 17 procent.”

Arnoud Broekhuis från ANWB.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post