GRP bredd=

De nya spårvagnsfordonen, tillverkade av den spanska spårvagnstillverkaren CAF, kommer så småningom att ersätta en del av de gamla PCC-spårvagnarna.

Idag (måndagen den 30 januari) startar De Lijns spårvagnstrafik i Antwerpen ett helt nytt kapitel i sin nästan 150-åriga historia: inte mindre än 9 nya spårvagnar kommer att tas i drift på linje 10. Från och med idag kan resenärerna därför njuta fullt ut av komfort och enkel resa för de helt nya förvärven. Dessa 9 spårvagnar är förresten bara början. Totalt har 58 spårvagnar beställts. Det är tradition på De Lijn att nya spårvagnstyper får sina egna namn. Den flamländska ministern för rörlighet och offentliga arbeten Lydia Peeters och generaldirektör De Lijn Ann Schoubs, ordförande för De Lijn Johan Sauwens och Antwerpens rådgivare för rörlighet Koen Kennis tillkännagav nyligen sina namn till nykomlingarna: Stadslijners.

De Lijn beställde 2019 nya spårvagnar till Antwerpen under perioden 2021-58. De nya spårvagnsfordonen, tillverkade av den spanska spårvagnstillverkaren CAF, kommer så småningom att ersätta en del av de gamla PCC-spårvagnarna. Den första nya spårvagnen anlände natten till den 7 november 2021 på en trailer vid PAL-depån på Noorderlaan, efter en sjöresa med lastfartyg.

"Den nya spårvagnsflottan förebådar en ny generation av modern och bekväm kollektivtrafik i Antwerpen. De nya fordonen är låggolvsspårvagnar, som är lättillgängliga för rullstolsburna, resenärer med nedsatt rörlighet och resenärer med sittvagn. Den kan ta 187 passagerare. Hållbarhet, en optimal reseupplevelse, komfort och tillgänglighet var avgörande vid valet av dessa spårvagnar. De 58 spårvagnarna representerar en total investering på 136 miljoner euro.”

Ny generation spårvagnar
Tillverkningen och leveransen av dessa 58 spårvagnar kommer att ta totalt cirka 3 år, fram till utgången av 2024. Det handlar om 40 enkelriktade spårvagnar och 18 dubbelriktade spårvagnar. Tvåvägsspårvagnar kostar mer, men är mer manövrerbara och utplacerbara.

"Kunden kommer först, och det inkluderar attraktiv kollektivtrafik. Med dessa 58 splitternya spårvagnsfordon för Antwerpen är vi fullt engagerade i komfort och en trevlig reseupplevelse."

Lång förberedelseprocess
Att bygga en spårvagn är manuellt arbete. I snitt byggs och levereras 2 spårvagnar per månad. Under tiden har 24 fordon anlänt till Antwerpen. Innan en levererad spårvagn faktiskt kan transportera passagerare måste en hel process med inspektioner, kontroller, statliga tillstånd och provkörningar först genomföras. Först när allt detta är i sin ordning är signalen grön för persontransport. Varje spårvagn måste gå igenom denna process. Under tiden måste De Lijns personal, både förare och tekniker, få nödvändig utbildning. Under tiden har 130 spårvagnsförare utbildats. Från och med idag kan de för första gången transportera resenärer med de 9 Stadslijner som ska trafikera linje 10.

Läs också  Familjeföretaget DTM Taxi i Antwerpen avslutar sina böcker
(Texten fortsätter under bilden)

"Varje dag transporterar De Lijn många tusen passagerare i Antwerpenregionen, varav majoriteten reser med spårvagn. Det finns fortfarande mycket tillväxtpotential, varför jag är mycket nöjd med dessa nya spårvagnar. De är våra bästa vapen i vår gemensamma kamp mot den globala uppvärmningen och för mer livskvalitet i våra städer."

Inte bara resenärer kan förvänta sig en extremt bekväm reseupplevelse, förarna är också mycket nöjda med det trevliga sättet på vilket de nya spårvagnarna körs. Minister Lydia Peeters passade nyligen på att testa detta själv. Under ledning av en erfaren instruktör gjorde hon en mycket framgångsrik åktur med Stadslijner vid Deurne-depån.

”Jag är nöjd med de nya spårvagnarna och välkomnar dem varmt, och jag gör det på uppdrag av alla invånare i Antwerpen. Vi kan trots allt dra nytta av dem. Fler människor i kollektivtrafiken gör att vår stad är tillgänglig och levande.”

Rad 10 först
Linje 10 är den första spårvagnslinjen som Stadslijners kommer att börja köra på. Linje 24 följer inom överskådlig tid Linje 10 är första linjen eftersom det är spårvagnslinjen som den praktiska utbildningen av personalen ägde rum på. Spårvagnslinje 10 trafikeras från spårvagnshållplatsen Deurne, varifrån även spårvagnslinje 24 trafikeras. Chaufförerna och teknikerna utbildas per depå. Deurnes tur var först. De övriga spårvagnslinjerna tas i bruk först i ett senare skede. Under tiden görs ett antal mindre justeringar av det offentliga och viss infrastruktur. Tidigare skedde ibland implementeringen enligt andra standarder än idag. Som ett resultat kan mer moderna spårvagnar inte passera överallt lika lätt. Med de nya spårvagnarna på väg har man beslutat att prioritera detta så att spårvagnen lätt kan passera överallt. Justeringarna varierar från att flytta en stolpe, trafikljus eller stängsel som är för nära, till att trimma grönska och träd, till att justera något hängande äldre plattformar eller plattformskanter som skjuter ut för långt.

Läs också  Familjeföretaget DTM Taxi i Antwerpen avslutar sina böcker

Nytt namn
Det har nu blivit en tradition på De Lijn att ge nya typer av spårvagnsfordon sina egna namn. Precis som för Albatrosserna och Hermelijnerna i det inre och Zeelijnerna vid kusten, gick De Lijn också på jakt efter ett unikt namn för de nya Antwerpen-fordonen. Den här gången fick De Lijn-anställda den exklusiva äran att hitta ett passande namn. De är trots allt ansvariga för att köra och underhålla dessa spårvagnar på daglig basis. Namnförslag måste åtföljas av en kort förklaring. Och självklart måste namnet passa i en stadsmiljö och med bilden av De Lijn. Efter ett omfattande urvalsförfarande bland de mest populära bidragen togs slutligen beslutet. Den flamländska mobilitetsministern Lydia Peeters kom till Deurne för att presentera den nya spårvagnen och avslöja namnet, tillsammans med generaldirektören för De Lijn, Ann Schoubs, ordförande Johan Sauwens i De Lijn och Antwerpens rådman för Mobility Koen Kennis. Det nya namnet är: Stadsliner. Det nya namnet syftar tydligt på det nya hemmet för spårvagnarna i Antwerpen och passar även fint i raden med de andra spårvagnsnamnen. För övrigt kör 48 "bröder" till Stadslijner, som kommer från samma spårvagnstillverkare, vid kusten. Det vinnande spårvagnsnamnet är omedelbart populärt, eftersom inte mindre än 32 olika De Lijn-anställda kom på och skickade in det. De kan alla förvänta sig ett bra pris snart, enligt flamländska transportföretaget.

Bild ovan och mitten: Bildbank De Lijn.

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post