Print Friendly, PDF & Email

Wanneer we bij Google als zoekterm MaaS gebruiken blijft men tientallen pagina’s zien van een geweldige 950 kilometer lange rivier in West-Europa, die dwars door Nederland stroomt. Er is nog lang geen sprake van Mobility as a Service (MaaS) en dat zal wellicht de komende jaren zo blijven wanneer we het geluid horen vanuit de verschillende MaaS werkgroepen.

Volgens algemeen directeur Hedy Borreman is TCA al een MaaS-aanbieder. 

Deze uitspraak liet zij haar ontvallen op het laatste KNV Jaarevent te Bunnik. Borreman meent deze stelling te kunnen doen omdat de taxicentrale uit Amsterdam met zo’n 1.500 chauffeurs al aangesloten is op apps als Whim en Tranzer en meedraait met een MaaS-pilot.

“Daarbij delen we informatie met de andere betrokken partijen. En je moet privacy van gebruikers in de gaten houden”, aldus Borreman. Door deze uitspraak krijg je geen verdere vragen over de ‘show-stopper’ AVG.

Over welke informatie TCA hierbij deelt wil ze verder geen uitleg geven. Aansluiting zoeken bij verschillende apps maakt je zelf nog geen MaaS aanbieder. De inzet van een onderneming gaat verder dan enkel samenwerken met een app aanbieder, in de hoop langs deze weg extra ritopdrachten te ontvangen.

De basis elementen om het MaaS te benoemen ontbreken nog steeds. Betalen gebeurt nog altijd in de taxi en er is sprake van een te groot aanbod van apps op de markt die slechts een klein deelgebied uit het MaaS vraagstuk beantwoorden.

Giancarlo Scaramelli meent te kunnen stellen dat Transdev het nog niet tot volwaardige MaaS-aanbieder heeft geschopt. “Qua samenwerkingen wel, maar als het om data gaat niet”. Scaramelli waarschuwde eerder al op KNV werkgroep MaaS bijeenkomsten dat we ons goed moeten realiseren wie de data straks ontvangt en wat men er kan of gaat mee doen.

Lees ook  Rijkspersoneel: groen licht voor duurzamer reizen en fietsen wordt beloond

Wat moet er gebeuren op termijn om drempelloos te reizen?

Na de eerste verkennende fase was de tijd aangebroken voor een concrete vervolgstap met de oprichting van het KNV MaaS-Lab. Beleidsmedewerkster Sonila Metushi en Arjan Vaandrager van het KNV weten als geen ander hoe lastig het is bedrijven en koepelorganisaties samen te brengen binnen het KNV MaaS-Lab.

Samen met de partners in de Mobiliteitsalliantie heeft KNV het afgelopen jaar een plan opgesteld voor het ontwikkelen van een MaaS-ecosysteem in Nederland. Deze ambitie is opgenomen in het Deltaplan dat in juni 2019 werd gepresenteerd.

Op termijn moet ook dat het MaaS-aanbod geïntegreerd worden binnen één simpele app waarbij de consument zijn reis kan bestellen van vertrek tot aankomst en deze afrekenen binnen eenzelfde transcatie.

De economie digitaliseert steeds verder en sneller. De vraag is niet óf digitale platformen impact zullen hebben, maar wát die impact is. Deze ontwikkeling kan niemand aan zich voorbij laten gaan.

“Of het nu gaat om een deelfiets om naar het station te fietsen, een OV-treinreis om naar Groningen te reizen en een taxi om naar het eindpunt aan het Museumeiland te rijden, het mag voor de consument niets uitmaken hoe de betaling gebeurd binnen zijn opdracht”.

Hebben we iets geleerd van het verleden?

Daar wringt het schoentje. In 2012 werd de OV-chipkaart grootschalig landelijk geïntroduceerd en 7 jaar later kunnen we wel een (deel)scooter of (leen)fiets gebruiken met dezelfde kaart maar zijn we nog steeds niet in staat de taxi met de OV-pas te betalen, in tegendeel, veel taxichauffeurs zien nog graag contant geld in de taxi.

Lees ook  KNV: Mobiliteitsvernieuwers slaan handen ineen voor groene toekomst

De kracht zit echter in het meewerken aan het definiëren van multimodale standaard interfaces, identificatie-autorisatie en betaalprocessen. Belangrijk blijft bij alles wat we met elkaar bedenken de belangenbehartiging voor een gelijk speelveld.

Group of red scooters