Den flamske regjeringen i aktuelle saker vil om kort tid godkjenne implementeringsdekretet som må implementere det nye drosjedekretet. Arbeidspartnerne i taxisektoren gir alarm, basert på et skurrende råd fra det flamske mobilitetsrådet (MORA). I henhold til dette rådet innfører den flamske regjeringen urealistiske kriterier innen miljø og språkferdigheter. 

I følge fagmagasinet Passenger Transport Magazine gir ikke implementeringsdekretet nok ressurser til at lokale myndigheter kan implementere og overvåke. Endelig holder ikke mobilitetsminister Weyts sitt løfte om å overvåke prisene.

I sitt nylig utkomne råd, indikerer MORA at det gjeldende utkastet til tekst ikke fyller de mange hullene i drosjedekretet. MORA advarer om at et uendret gjennomføringsvedtak alvorlig vil bringe bærekraftssektorens bærekraft i fare. Arbeidsgiverorganisasjonen GTL og de ansattes organisasjoner ACV-Transcom og ABVV-BTB ber den flamske regjeringen ta hensyn til rådene fra MORA og sektoren og unngå en samfunnsøkonomisk massakre.

Gjennomføringsdekretet pålegger drosjekjøretøyene svært strenge miljøstandarder. MORA-rådene indikerer at det er for stor forskjell mellom de pålagte miljøpoengene og den nåværende miljøytelsen til drosjeflåten til å kunne gjennomføre dette uten overgangstiltak: “Basert på våre tall betyr dette tiltaket at 75% av flamske drosjer og 50 % av minibussene må byttes ut på veldig kort sikt, sier Pierre Steenbergen, GTLs generalsekretær. ”Selvfølgelig står vi bak grønngjøring av drosjene. Mange drosjeselskaper fokuserer på elektriske og hybridkjøretøyer. Vi bemerker imidlertid at kriteriene som minister Weyts nå har til hensikt å pålegge oss er helt urealistiske og krever at hundrevis av små og mellomstore bedrifter skal erstatte majoriteten av flåten sin før begynnelsen av neste år.

Les også  Steenberghen: "språkkrav ikke tilpasset taxisektoren"

Den ekstra investeringen for å bytte fra en populær dieselmodell til en tilsvarende hybridmodell er omtrent 20.000 25 euro per bil. Noen drosjeselskaper bytter ut XNUMX biler per år. Det betyr at mange drosjeentreprenører kommer seg slik.

Situasjonen er enda vanskeligere for minibusser, som blant annet brukes til transport av rullestolbrukere. I tillegg til den mye høyere kjøpesummen på varebilene, vil selskapene også måtte investere ekstra penger i å konvertere dem til rullestolbruk. I tillegg vil samme type minibuss kunne transportere færre mennesker, fordi det elektriske batteriet tar mye plass. Endelig vil vekten av den nye minibussen også forplikte sjåførene til å skaffe et førerkort av type D for busser. 

"Er den flamske regjeringen forberedt på å bære konsekvensene av sine skarpe ambisjoner: konkurser, dyrere reiser og mangel på transport for funksjonshemmede?" spør Jan Sannen fra ACV-Transcom.  

MORA bemerker at gjeldende språkkrav i gjennomføringsdekretet setter baren veldig høy for drosjesjåfører. I fremtiden vil sjåfører måtte demonstrere sine kunnskaper om nederlandsk ved hjelp av et B1-sertifikat. Arbeidspartnerne er enige om at nederlandsk fortsatt er et viktig krav for å kommunisere med kunder. Imidlertid er det foreslåtte språkkravet en alvorlig barriere for å fylle disse jobbene. 

"Drosjesektoren har gitt lavterskeljobber til folk som har vanskelig for å finne arbeid i flere tiår. Ved å senke baren til et A2-sertifikat, kan man sikre optimal service for kunden, og vi utelukker at ansatte med lav kompetanse og nykommere ikke lenger vil ha muligheter. ”, sier Erik Maes i ABVV-BTB.

"Minister Weyts serverer ost med hull, mange hull for kommunene," sier Pierre Steenberghen i GTL. "Mens drosjedekretet introduserer skillet mellom standby-drosjer og gatesjåfører, bemerker MORA at den flamske regjeringen ikke innfører de nødvendige verktøyene for å la lokale myndigheter sjekke om sjåførene overholder de nye reglene." “Hva hindrer en enkelt sjåfør i å ta sjansen sin på et sted han ikke er autorisert? Hvordan skal håndheveren kontrollere om en drosje kjører under kategorien drosjetilknytning eller under kategorien gata-drosje?

Les også  Steenberghen: "språkkrav ikke tilpasset taxisektoren"

Arbeidspartnerne har tidligere hevdet at det nye taxvedtaket iverksetter vidtrekkende liberalisering tilpasset Uber. Minister Weyts har alltid hevdet at det vil være ytterligere tiltak i gjennomføringsdekretet for å håndtere de mulige overskridelsene. For eksempel lovet ministeren å overvåke prisene for å stoppe sosial dumpingpraksis eller prisavsporing. Dette løftet gjenspeiles heller ikke i utkastet til gjennomføringsvedtak.

MORA-rådene uttaler at det ikke engang er en detaljert mekanisme for prisovervåking og evaluering. Uten priskontroll vil giganter som Uber konkurrere med flamske SMB gjennom dumpede priser. Uber-modellen vil føre til monopoldannelse, lavere lønn og

- over tid - høyere priser. Ministeren må i det minste oppfylle løftene og sette opp et overvåkingssystem slik at sosial dumping kan unngås, avslutter Erik Maes i ABVV-BTB

Utskriftsvennlig, PDF og e-post