Antall elbiler på veiene vokser raskt. Dette går fram av tallene til BOVAG, RAI Association og datasenter RDC. Per 1. september ble mer enn 300.000 2,5 elektriske personbiler (EV) registrert i Nederland for første gang. Sammenlignet med for mer enn 1 år siden er antallet elbiler nesten tredoblet. 2020. januar 108.000 var det mindre enn XNUMX XNUMX. 

1. september 2022 utgjorde den nederlandske bilparken nesten 9,2 millioner personbiler, hvorav 79 prosent hadde en bensinmotor, eller 7,2 millioner enheter. Tidligere i år falt antallet dieselmotorer under 1 million for første gang siden begynnelsen av dette århundret; 1. september var det i underkant av 950.000 og over 10 prosent andel. Det totale antallet elektriske personbiler var 303.348 ved begynnelsen av denne måneden, mot under 1 2020. januar 108.000. I tillegg er det nå nesten 600.000 biler med såkalt hybriddrift – med eller uten plugg – og det er nesten dobbelt så mange som for over 2,5 år siden. 

Stadig flere merker og modeller

Stadig flere nye merker og elektriske modeller kommer inn på det europeiske markedet. Dette kan også sees i sammensetningen av kjøretøyparken og resultatet av store investeringer i nullutslippspersonbiler. Denne utviklingen er permanent, slik at utvalget av modeller fortsetter å vokse. Det er gode nyheter for sjåføren.

Foreløpig er omtrent 20 prosent av alle elbiler i Nederland Tesla. 61.635 1 eksemplarer 12,5. september. Én av åtte (9 prosent) er en Volkswagen, drøyt 8 prosent er en Hyundai og i underkant av 6 prosent er Kia. Audi fullfører topp fem med nesten 3 prosent markedsandel. Tesla Model 14 er den mest populære med en andel på 6 prosent av alle elbiler, etterfulgt av Kia Niro med mer enn 5,5 prosent og Hyundai Kona med 3 prosent. Volkswagen ID.5,3 står for 4,3 prosent av markedsandelen og XNUMX prosent er en Renault Zoe.

Les også  BOVAG etablerer Pitspro Academy

Målrettet EV-politikk er nødvendig etter 2025

Veksten i antall elbiler i Nederland de siste årene har i stor grad vært på grunn av insentivpolitikken. Disse fordelene fases ut hvert år, og etter 2025 er det foreløpig ingen politikk for elbiler i det hele tatt. Som et resultat flater veksten av elbiler ut i henhold til forventningene. Samtidig har regjeringen som ambisjon at 2030 prosent av nysalget skal være elektrisk innen 100. For å holde øye med klimamålene for mobilitetssektoren og jobbe med en sunn bruktforsyning av elbiler til nederlenderne, vil det også være behov for en målrettet elbilpolitikk etter 2025 for både nærings- og privatmarkedet. Vedtak om dette er ventet våren 2023. Sammen med ANWB, Stichting Natuur & Milieu og VNA har BOVAG og RAI Association utarbeidet en bilavgiftsplan som bringer klimamålene innen rekkevidde, både gjennomførbare og rimelige. Denne finner du på futureautobelastingen.nlsa BOVAG.

Utskriftsvennlig, PDF og e-post