AZUL

Nationaal Park de Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied.

Met een zonnig weekje voor de boeg, kan ik je aanraden om eens een bezoek te brengen aan de Brabantse Biesbosch. Jaarlijks genieten meer dan 2 miljoen mensen van de Biesbosch. Dat zijn zowel wandelaars, fietsers als watersporters. Vanwege de droogte zullen de waterstanden van de grote rivieren nog verder zakken. Niet alleen de Maas en de Rijn kampen met problemen, ook de IJssel heeft een laag waterpeil. 

Het water in de Biesbosch zakt en dat verloopt niet ongemerkt. Door weinig neerslag staan veel kreken en beken in het natuurgebied kurkdroog. Het water heeft plaatsgemaakt voor enorme zandplaten. Varen op de Biesbosch is nog wel mogelijk maar op steeds meer plaatsen is het uitkijken om niet vast te raken op de zandplaten en de beplanting kan de schroef aardig tot stilstand brengen. Indien dat gebeurd en je de boot uit moet om te duwen is het uitkijken voor riet en algen. Nationaal Park de Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied. Daar zijn er maar een paar van in de wereld. In de Biesbosch is dus sprake van eb en vloed, uniek in een zoetwatergebied. 

De Biesbosch is een avontuurlijk doolhof van rivieren, met eilandjes met wilgenbossen en grillige kreken met glashelder water. Je kunt er wandelen en langs de randen van het gebied ook fietsen. Maar de natte, ruige natuur van dit moeras laat zich het best beleven vanaf het water, in een klein bootje of kano. Fietsen zijn te huur bij het Biesboschcentrum Dordrecht. Adressen van overige verhuurders zijn verkrijgbaar bij VVV Dordrecht en Drimmelen.

elektrische sloepen

Elektrisch varen is een duurzame keuze. De elektrische sloepen, ook wel fluisterboten, zijn makkelijk hanteerbaar waardoor je geen ervaren schipper hoeft te zijn. Geen lawaai, geen uitstoot en geen rare geuren. Elektrisch varen is goed voor jou en vooral voor de natuur. De meeste rondvaartboten in de Biesbosch varen elektrisch. Op veel plekken in de Biesbosch kan je ook zelf een fluisterbootje huren. De prijs vanaf €115,00 per dagdeel.

Een nachtje slapen op je eigen boot in De Biesbosch kan. Je mag maximaal drie nachten mag je op één plek voor anker gaan. Op sommige plaatsen mag je maximaal drie uur aanleggen tussen zonsopkomst en -ondergang. In alle gevallen geldt dat je je boot nergens onbeheerd mag achterlaten.

(O texto continua abaixo da foto)
Stoere waterbuffels in de Brabantse Biesbosch.

Sinds 1 januari 2021 geldt de nieuwe Biesboschverordening, een samenwerking tussen de gemeenten Altena, Drimmelen, Dordrecht en Staatsbosbeheer. Het doel is eenduidige regelgeving die geldt voor de gehele Biesbosch. Niet alleen om natuur en landschap te beschermen, maar ook voor recreatief gebruik. Voor meer informatie:

blauwalgen

Wie de komende dagen verkoeling wil zoeken in natuurwater, moet oppassen voor blauwalg. Blauwalg is soms te zien als een groene of blauwe laag op het wateroppervlak, maar het kan ook, volgens Rijkswaterstaat, in het water zitten zonder dat het zichtbaar is. Aanraking met blauwalg kan huidirritaties veroorzaken, maar ook hoofdpijn en darm- en maagproblemen. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de natuur die daarvan afhankelijk is. Sommige blauwalgen zijn giftig en zorgen in de zomer voor veel overlast. Ze kunnen het zwemplezier sterk verminderen en massale vissterfte en stank veroorzaken. 

Nationaal Park de Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied.
Artigos relacionados:
Lojas de aplicativos
Imprimir amigável, PDF e e-mail