FNV Taxi uppmanar sina medlemmar att inte underteckna tillägget till Noot Taxi-kontraktet. FNV Taxi får många reaktioner från medlemmarna i taxibäraren Noot. De indikerar att en förlängning av kontraktet kompletteras med anställningsavtalet med separata avtal. Detta är inte enligt överenskommelser i det kollektiva arbetsavtalet. Så skriv inte för avtal, enligt FNV Taxi. 

Bilagan innehåller ett antal specialavtal om vilka FNV har en annan åsikt, till exempel att de är beredda att utföra alla typer av arbeten inom persontransporter och driftsättning 24/7. Dessutom frågas människor om de är villiga att använda sin egen transport för att köra till alla grenar som faller under Noot-anläggningen, utan resekostnader i enlighet med det kollektiva arbetsavtalet.

Alla typer av arbete

Genom att gå med på att utföra alla typer av arbete, håller du med. Du måste då ha rätt papper. Som WMO-förare kan du också distribuera till exempel studenttransport.

Kan användas dygnet runt

Du behöver verkligen inte gå med på att vara tillgänglig dygnet runt. Du gör ett schema med din arbetsgivare. Som regleras i lag måste du veta vilka dagar du har fri 24 dagar i förväg. Fyra dagar i förväg bör du veta vad dina start- och sluttider är enligt schemat. Ingen behöver vara tillgänglig 7 timmar om dygnet, 28 dagar i veckan. Du måste vara tillgänglig för arbetet under dina kontraktsperioder. Men då måste din arbetsgivare göra schemat korrekt och tillsammans med dig. Din arbetsgivare måste också ha ett arbetsråd (eller) i enlighet med lagen. Normalt bestämmer företagsrådet tidtabellerna tillsammans med arbetsgivaren. Tyvärr är detta inte fallet nu. Vi vill arbeta med dig och dina kollegor för att skapa ett eller hos ditt företag.

Läs också  Regional transportstrejk efter misslyckade förhandlingar

Egen transport

Avtalet om att använda din egen transport för att köra till alla platser strider mot CLA Taxi Transport. Varje förare har två parkeringsplatser. Den första platsen är din hemadress (för när du har bilen vid din dörr hemma). Den andra platsen är ett företagskontor registrerat kontor. Du behöver bara acceptera en möjlig tredje plats om du håller med om den. Din arbetstid börjar och slutar alltid på en av dina platser som registreras skriftligen. Om din plats ändras kan du ha rätt till resekostnader. Det är därför inte så att du måste utföra ditt arbete från alla Noot-platser utan resekostnader.

Råd: underteckna inte

Vi rekommenderar att du inte registrerar dig för de extra mötena. Har du redan skrivit? Det kollektiva arbetsavtalet för taxitrafik är ett kollektivt arbetsavtal som har förklarats allmänt bindande. Detta innebär att alla åtminstone måste hålla sig till innehållet i det kollektiva arbetsavtalet. Mer eller bättre belöning är tillåtet, men mindre givande är inte tillåtet. Som ett resultat har kollektivavtalet status som lag och det ligger över ett individuellt avtal eller anställningsavtal. I den meningen är därför avtalen inte giltiga. Men undvik problem och inte signera.

Har du frågor? Eller vill du veta mer om dina rättigheter eller till exempel om att starta ett eller hos ditt företag? Kontakta oss då: info@fnvtaxi.nl 

Läs också: Konflikt om att ta semesterdagar ledde till att SNCB strejker

Utskriftsvänlig, PDF och e-post