Skolorna kommer att fortsätta som distansutbildning. Helgdagar förflyttas i Övre Österrike och Steiermark. Minsta avstånd ökas till två meter. Gastronomi och turism är också stängda i februari. Detta är några nya åtgärder efter intensivt samråd med experter, den federala regeringen och arbetsmarknadens parter. Konkret kommer den hårda avstängningen att fortsätta att gälla till minst 7 februari och turismen är tabu under februari månad.

Från och med den 25 januari utökas avståndsregeln från en till två meter. Detta gäller människor som inte bor i samma hushåll. FFP-2-masker är obligatoriska att bära på kollektivtrafik och innan du besöker butiker. Dessa erbjuds i livsmedelsförsäljning till kostpris och personer med låga inkomster bör få dem gratis. De första stegen kan sedan tas från den 8 februari när antalet infektioner sjunker under 50 nya infektioner per 100.000 2 invånare under den kommande perioden. Men även då bibehålls avståndsregeln på två meter och användningen av FFPXNUMX-masker.

Skidsemestern förblir tabu, tvärtom. Wiens borgmästare Michael Ludwig (SPÖ) krävde för sin del politisk sammanhållning - han hoppades att den federala regeringen skulle fortsätta att involvera stater i beslut i framtiden. Han uttryckte också förhoppningen att "vaccination kommer att ge mycket frihet igen". "Vi måste tänka på landet, inte på kunderna", säger Steiermark guvernör Hermann Schützenhöfer (ÖVP). Samtidigt varnade han för att inte tala om en nödsituation relaterad till pandemin - "våra föräldrar i krig" har upplevt en sådan kris, men en kris där saker och ting inte är så dåliga: "Var och en av oss representerar ett land. vi jobbar alla för Österrike. “

Disciplinerade vintersportentusiaster

I år är det inte möjligt att åka skidor under semestern. Hotell förblir stängda och skidresor är förbjudna. Klockan 11.00 tillkännagav regeringen vid en presskonferens idag att låset kommer att förlängas. För turism och gastronomi betyder det att vänta längre. Slutet visas inte tidigast i slutet av februari eller början av mars. Vintern turism avbryts därför. Skidbackar är endast tillgängliga för lokala invånare och dagsturare. Christoph Walser, president för den tyrolska handelskammaren, krävde tydlighet från regeringen. Han fick det idag.

Läs också: Brådskande ANVR-överklagande: 'Använd dina kuponger så snart som möjligt'

Utskriftsvänlig, PDF och e-post