Gångare, cyklister, bilförare, taxibilar och kollektivtrafik, de korsar ständigt varandra i staden. Hur kan du bäst resa säkert i dessa tider utan att skjuta upp resor på grund av osäkerhet för dig själv? Införandet av skyddsåtgärder inom kollektivtrafiken väcker alltmer frågan hos motståndarna om det inte finns någon risk för att din integritet äventyras. Tusentals möten över hela världen har ägnats åt att skydda privatlivet för att avfärda aspekter av säkerhet eller egen säkerhet.

I vissa länder deltar du helt enkelt inte i kollektivtrafiken utan en mobiltelefon som följer dig kontinuerligt och alla värme- eller övervakningskameror på offentliga platser bör skydda alla från infektion. Hur mår vi inom kollektivtrafiken i vårt land under pandemin för att skydda alla? Vad investerar vår regering för att vidta skyddsåtgärder inom transport så att vi inte blir smittade?

Skydd tillräckligt eller inte? Under pandemin skyddades bussförare från passagerarna bakom träplankor och plastkanter. Tåg fick inte användas som transportmedel och taxibilar som ett alternativ till kollektivtrafik är fortfarande alltför dyra för de flesta medborgare och i vissa fall ännu mer osäkra än själva pandemin. Efter ett år med att "stänga av" kollektivtrafiken har få steg tagits för att anpassa "reseprodukten" till de nya omständigheterna. Lite eller inga tekniska skyddsåtgärder vidtogs. Och ändå kan det göras annorlunda!

kontrollera innan du går ombord

I Sydkorea är temperaturen hos resenären redan kontrollerad i busskyddet för att bekämpa koronaviruset. Med en termisk kamera kontrollerar de alla passagerare de bara släpper in och endast när kroppstemperaturen är under 37.5 grader Celsius kan du resa. Ultraviolett ljus i burkarna steriliserar och svalnar luften och handdesinfektion har blivit ett standardförfarande vid ombordstigning. I Seoul ersätts bussskydd med soldrivna skydd som du inte kan komma in utan noggrann kontroll.

Att kombinera är ofta det smartaste sättet att resa. Väljer du bilens flexibilitet eller tågets komfort? Du behöver inte nödvändigtvis välja. Genom att på ett smart sätt kombinera olika transportmedel kommer du snabbt och bekvämt till din destination. Men du vill göra det på ett säkert sätt. Vad gör sektorn för att skydda passagerare och förare? Eller är frågan inte längre varför alla plötsligt transporteras igen, oberoende av passagerarnas hälsa? 

spelväxlare

Kanske borde vi omforma kollektivtrafiken och förbereda oss för alla möjliga mutationer av viruset de närmaste åren. När allt kommer omkring kan regeringen inte hålla ett land låst och måste nu investera i ett nytt sätt att resa för att se till att resenärer snart kommer att se sitt eget fordon som ett säkert transportmedel, med alla konsekvenser detta medför på vägarna. COVID-19 har definitivt förändrat världen och nu är det dags för alla intressenter att inse att den "gamla modellen" aldrig kommer tillbaka. Att investera på ett säkert sätt att transportera passagerare lönar sig. I morgondagens stad är det fortfarande viktigt att flytta, men det säkra sättet har förändrats. Mobilitet som en tjänst kan hjälpa till med det. Men också där har spelreglerna förändrats och det måste göras säkert med en absolut garanti för passagerare och förare att inga infektioner kommer att inträffa när de köper eller erbjuder tjänsterna.

ansvar

Samhället själv måste också anamma denna vision. När allt kommer omkring är det inte bara upp till regeringen att garantera säkerheten. Vi är också ansvariga för vårt eget beteende. Klimatneutrala resor och utsläppsfria transporter är en viktig länk för att flytta, men varför reser med kollektivtrafik när du är sjuk och kan överföra infektioner till alla omkring dig? Ansvarsfullt beteende börjar med dig. Det perfekta steget för att ha den typ av diskussion vi behöver för att organisera säker transport. Det vi vill se är sociala medier. Idéer kommer inte bara från de stora transportföretagen själva under konferenser med kollektivtrafik. Alla måste bidra till den "komplexa" lösningen på denna nya mobilitetsfråga.

Läs också: Nytt koalitionsavtal måste fokusera på att koppla samman rörlighet

buss i Seoul i Gil-dong Gangdong-gu
Utskriftsvänlig, PDF och e-post