Den officiella försäljningen av hela sortimentet av tunga elektriska Volvo-lastbilar börjar i år. Enligt Volvo Trucks är tiden rätt för en snabb ökning av antalet elfordon inom tyngre vägtransporter. Dessa positiva utsikter baseras på det faktum att Volvos elbilar kan hantera ett stort antal transportbehov. Inom en snar framtid, till exempel i EU, kan nästan hälften av all transport ske med elektriska lastbilar.

Stora nationella och internationella transportföretag visar stort intresse för elfordon. Detta stimuleras av regeringen som vill göra innerstäder fria från dieselbilar, transportörernas ambitiösa klimatmål, men också av konsumenternas efterfrågan på CO2-gratis och renare transporter.

”Fler och fler transportföretag inser att de nu måste börja med elfordon, både ur miljösynpunkt och på grund av konkurrens och eftersom fler och fler av deras kunder kräver hållbara transporter. Med vårt omfattande produktsortiment är det möjligt för transportföretag att välja el, säger han Roger Almo, VD för Volvo Trucks.

 

Täcker nästan hälften av transportbehovet i EU
De nya lastbilarna levererar större nyttolast, kraftfullare drivlinor och en räckvidd på upp till 300 km (vid en GCW på 40 ton). Räckvidden kan öka med lättare belastningar. Volvo Lastvagnars elektriska produktutbud kan således täcka cirka 45% av alla nuvarande transporter i Europa. * Olika planeringar och ibland olika konfigurationer gör det möjligt och ger ett viktigt bidrag för att minska klimatpåverkan av vägtransporter: enligt officiell statistik ansvarig för cirka 6% av det totala CO2utsläpp i EU.

”Det finns många möjligheter att få transportera lastbilar elektriskt i Europa och även i andra delar av världen inom en snar framtid, säger Roger Alm. ”För att bevisa detta har vi satt oss ett ambitiöst mål att 2030 hälften av vår omsättning ska genereras av elektriska lastbilar. Och dessa tre nya tunga lastbilar som vi nu introducerar är ett stort steg mot att uppnå detta mål. ”

* Enligt Eurostats statistik från 2018 för godstransporter på väg går 45% av alla godstransporter i Europa mindre än 300 km per dag. 

Bild ovan: Volvo Trucks Image Bank.

Läs också: KNV undertecknar färdplan Zero Emission Taxi Transport

Utskriftsvänlig, PDF och e-post