Från och med den 30 april 2021 kommer en återvinningsavgift att tas ut för alla bilar för vilka ett holländskt registreringsnummer begärs. Återvinningsavgiften gäller då inte bara för nya bilar utan även för bilar som importeras från utlandet och som för första gången får ett nederländskt registreringsnummer. Det innebär att cirka 200.000 XNUMX bilar kan återvinnas hållbart årligen.

Återvinningsbidraget är ett engångsbidrag ovanpå inköpspriset för en personbil eller lätta nyttofordon. Pengarna som samlas in kommer att gynna ansvarsfull och högkvalitativ återvinning av bilar. En återvinningsavgift tas redan ut på de flesta bilar i Nederländerna. Från och med den 30 april 2021 gäller detta alla bilar, inklusive importerade bilar, oavsett om det är nya eller gamla bilar och oavsett om de importeras av ett privat eller garageföretag. Sedan 1 januari 2021 har återvinningsavgiften varit 30 euro per bil.

Vad kommer pengarna att användas till?

Tack vare pengarna som samlas in med återvinningsbidraget kan ARN tillsammans med cirka 300 återvinningspartner återvinna bilar på ett ansvarsfullt och högkvalitativt sätt i hela Nederländerna. Under de senaste åren har mer än 200.000 187 uttjänta bilar återvinnts hållbart, och nästan allt material har återanvändits. Totalt är det cirka 98 miljoner kilo material varje år. Detta har gjort det möjligt för företag för demontering, strimling och återvinning att uppnå en återvinningsprocent på över XNUMX procent de senaste åren. Det är av goda skäl som ARN säger: "tillsammans gör vi något vackert av det!"

Hur är det ordnat?

Vid parallellimport utförs återvinningsavgiften av RDW, organisationen som tar hand om registrering av motorfordon och körkort i Nederländerna. När du ansöker om registreringsnummer för en parallellimporterad bil betalar den sökande återvinningsavgiften via RDW. Mer om detta finns på www.wemakenerietsmooisvan.nl. Importören betalar återvinningsavgiften som kunden betalar till ARN för nya bilar.

Läs också: 98,3 procent av uttjänta bilar kommer att återvinnas till 2020

Utskriftsvänlig, PDF och e-post