Det är positivt att olika mobilitetspartier argumenterar för ett betalningssystem enligt användningen för alla, men näringslivet ska inte betala för en grönare passagerartrafik, betonar Paul Poppink från Transport och Logistiek Nederland.

Ett antal mobilitets- och miljöpartier publicerade en plan för reformen av beskattningen av personbilar och skåpbilar på onsdagen. Planen syftar till att införa "Betalning enligt användning" från 2030, varigenom fasta skatter kommer att ersättas med ett belopp per kilometer. Dessutom bör detta nya system också stimulera den nödvändiga gröna fordonsparken. För detta ändamål bör den nuvarande skatten på motorfordon (MRB) och BPM för personbilar och skåpbilar revideras grundligt.

betala enligt användning för alla

TLN (Transport and Logistics Netherlands) har länge stött införandet av "betalning enligt användning för alla". För godstrafik finns det redan planer på en lastbilsskatt som ersätter Eurovignetten och en del av MRB. Det är bra att parterna nu också har utarbetat en plan för övriga fordonskategorier. Det är också positivt att planen verkar vara betydligt billigare än alternativa planer.

Det är uppenbart att reformen och grönningen av bilskatter kommer att kosta pengar, särskilt för användare av förbränningsmotorfordon. Detta är nödvändigt för att stimulera tillväxten av rena "utsläppsfria" fordon. TLN stöder denna idé, men har intrycket att användarna av skåpbilar till stor del kommer att finansiera grönare av personbilar i planen. Det kan inte vara avsikten, betonar TLN: entreprenörer borde inte vara ansvariga för grönare av personbilar. Det är därför detta är en viktig punkt för uppmärksamhet vid den vidare utvecklingen av ett nytt skattesystem för personbilar och skåpbilar.

Läs också: Lastbilsladdning kan inte genomföras före 2027

Polska förare på parkeringsplatsen
Bla bla bla
Utskriftsvänlig, PDF och e-post