International Air Transport Association (IATA) välkomnade de lättnader av COVID-19-gränsåtgärder för vaccinerade passagerare och den bredare användningen av prisvärda antigentester som antogs av Spanien och Frankrike denna vecka. Detta mildras av fortsatt besvikelse över bristen på harmoniserad handling i hela Europa och djup frustration över bristen på samordning mellan regeringar runt om i världen för en datadriven, riskhanterad strategi för att återställa resefriheten.

Den 7 juni öppnade Spanien sina gränser för de flesta vaccinerade resenärer från hela världen och tillät EU-resenärer att komma in i landet med ett negativt antigentest. Dessutom kan passagerare från länder med låg risk (inklusive Storbritannien) komma in utan några begränsningar. Från den 9 juni kommer Frankrike att vara öppet för vaccinerade resenärer från alla länder utom de som bedöms vara "höga risker". Vaccinerade resenärer från medelriskländer måste ge bevis för ett negativt COVID-19-antigen- eller PCR-test, och ovaccinerade människor måste stanna i självisolering i sju dagar.

”Det är uppmuntrande att se fler europeiska länder vidta åtgärder för att öppna gränserna igen. De känner igen de möjligheter som vaccination erbjuder och gör resor billigare med hjälp av antigentestning. Men detta tillvägagångssätt är inte universellt över hela kontinenten. Många europeiska stater måste fortfarande koppla av sina gränser avsevärt. Denna fragmentering bör ersättas med en enhetlig strategi i linje med de EU-rekommendationer som de tillhör. Människor, företag och ekonomier skulle alla dra nytta av större anpassning över hela Europa för att lindra begränsningar och återställa friheten att resa. ”

Willie Walsh, IATA: s generaldirektör.

För att effektivt kunna implementera EU: s digitala COVID-certifikat krävs en konsekvent strategi över hela Europa från och med den 1 juli. Och över hela världen måste myndigheterna tillåta att digitala certifikat integreras i passagerartillämpningar som IATA Travel Pass för att avlasta bördan på flygplatser och gränser från mer komplex passagerarbearbetning när passagerarantalet ökar.

IATA uppmanar till en mer global strategi

Dessa steg från Spanien, Frankrike och andra europeiska stater är ett steg i rätt riktning, men att återställa global anslutning kräver mycket mer än regionala eller enskilda regeringsinitiativ. G20 godkände ett datadrivet tillvägagångssätt för att hantera riskerna med COVID-19 samtidigt som gränserna öppnas igen. Det kommande G7-ledarnas toppmöte den 11-13 juni ger dessa regeringar en viktig möjlighet att använda sitt ledarskap för att starta ett databaserat samordnat tillvägagångssätt för att återställa global luftanslutning, säger uttalandet. International Air Transport Association.

”Anslutning kräver att länder i båda ändarna av resan är öppna. Många av världens största luftfartsmarknader, som Australien, Kina, Storbritannien, Japan och Kanada, förblir i huvudsak stängda utan några tydliga planer på att styra en återöppning. Data ska hjälpa dessa och andra länder att genomföra riktade strategier som kommer att hålla befolkningen säker och gå mot normalitet i världen med COVID-19 inom en snar framtid. G7 har chansen senare i månaden att anta ett riskhanterat ramverk för att återställa resefriheten på ett sätt som är både överkomligt och praktiskt. Det är avgörande att de möter utmaningen. ”

Willie Walsh, IATA: s generaldirektör.
Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post