I vår undersöker en inspektör från Human Environment and Transport Inspectorate (ILT) en transporttank med dieselolja på väg från England via Nederländerna till Belgien. En analys av oljan kommer att följa efter samråd med den nationella polisenheten. Detta visar att denna dieselolja innehåller en stor mängd klor. Denna dieselolja skulle blandas i eldningsoljan, som sedan används för framdrivning av sjögående fartyg. Detta frigör ämnen som är skadliga för människor och miljön. De belgiska myndigheterna har under tiden klassificerat denna dieselolja som avfall, vilket innebär att denna dieselolja inte längre får blandas i eldningsoljan. Bara i år har 75 tankar fulla av dieselolja överförts från England till Belgien. Denna lukrativa handel har stoppats genom intervention från ILT och polisen.

Larmklockor

I början av mars fångade en transporttank en ILT-inspektör. En dragkabel för att stänga tankens bottenventil saknas. Efter samråd med den nationella polisenheten larmar klockorna: avsändaren är ett engelskt företag som bearbetar spillolja. Dieselolja skapas som en biprodukt under denna bearbetning, men den är ofta också förorenad med alla typer av skadliga ämnen som klor. Forskning från det nederländska kriminaltekniska institutet visar att oljan innehöll inte mindre än 268 ppm klor. Detta överstiger de lagligt tillåtna standarderna i Nederländerna och Belgien: endast 50 ppm klor är tillåtna i Nederländerna och 200 ppm i Belgien.

Den svarta avfallsströmmen stannade

Den höga koncentrationen av klor i denna dieselolja gör det till ett avfallsmaterial. Som ett resultat får dieseloljan inte användas som en produkt, utan måste bearbetas på ett ansvarsfullt sätt. Eftersom dieseloljan transporteras genom Europa måste ett så kallat EVOA-tillstånd sökas för transporten. På grund av ILT: s och polisens ingripande kan det engelska företaget inte längre blanda den förorenade dieseloljan i eldningsoljan.

Samverkan

Samarbetet mellan ILT, polis och belgiska myndigheter visar effekten av gemensamma åtgärder mot svarta avfallsflöden, där företag tjänar pengar genom att blanda skadliga ämnen på bekostnad av människor och miljö. Cirka 350 dollar tjänas per ton. Detta ger snabbt en vinst på € 10.500 XNUMX per tank, enligt Mänsklig miljö och transportinspektion.

Läs också: Gent är cykelmekka i Flandern

Utskriftsvänlig, PDF och e-post