Rijkswaterstaat är mycket upptagen med att kartlägga alla problem i och runt vattenvägarna i vårt land. De senaste veckornas enorma översvämning resulterade i osäkra och oöverkomliga vattenvägar i vårt land. Vattenvägsmarkeringarna har sköljts bort på många ställen och alla typer av skräp flöt i floderna, såsom träd, kylskåp, DIXI och husvagnar. Maas var blockerad till 21 juli för att förhindra osäkra situationer för sjöfartstrafik. Museet blockerades också för att förhindra vågor från fartyg runt hus, vallar och nöddiker. Du kan tänka dig att ett stort fartyg ger enorma vågor, och du kan absolut inte använda det i en situation med högt vatten. De mobila trafikledarna har bibehållit detta navigationsförbud på Museet.

”Om ett hus bara är slut på vatten och ett fartyg seglar förbi, kan det få en våg att komma in. Det är inte önskvärt. Det är inte många som seglar med båt. Kommersiell sjöfart är välinformerad och har nära kontakt med informationskanaler för rapportering om detta. Då och då stöter du på några fritidsbåtar eller några fiskare i en båt som inte har hört talas om kvarteret. Vi pratar sedan med dem, förklarar att det finns ett förbud och att de måste gå av vattnet igen ”.

Joost, mobil trafikregulator på Maas och Julianakanalen.

Allt skräp som flyter i Maas måste naturligtvis rensas, det mesta av skräpet i vattenvägen har nu rensats upp. Det största skräpet fiskades ur vattnet med kranfartyg. Det finns också mycket skräp på bankerna, men Rijkswaterstaat säger att det är upptaget i samråd med kommunerna om hur detta bäst kan hanteras. Att rensa denna röra på bankerna kan leda till farliga situationer. Du kan bara fastna i lera upp till knäna och det kan också finnas farliga föremål som gasflaskor mellan den tvättade röran. Detta kräver därför ett särskilt tillvägagångssätt.

”Vi övervakar för närvarande om vattenvägsmarkeringarna fortfarande är i ordning överallt. Detta har tvättats bort på många ställen. Om vi ​​ser att märkningen inte är i gott skick någonstans vidarebefordrar vi detta till märkningstjänsten, som sedan kommer att ordna allt igen. Det händer inte på en dag, så ett meddelande skickas ut till all frakt att märkningen är opålitlig. "

Joost, mobil trafikregulator på Maas och Julianakanalen.

Foto ovan: Kim Willems / Shutterstock.com

Läs också: Trevvel välkomnar nya kunder Capelle a / d IJssel

Utskriftsvänlig, PDF och e-post