Domstolen har beslutat i ett fall som FNV väckt för att se till att kollektiva arbetsavtalet efterlevs av Betuwe Express från Herveld. De måste betala sina förare som kör på färjetrafik för alla timmar. Dussintals förare som arbetar för Betuwe Express kan räkna med betalning av 4 år i efterskott. I domen fastställde domstolen också att startdatumet är den 20 november 2016. Den dag då kollektivavtalet för slutna bussar ingås. Beloppet som ska tas emot per anställd kan uppgå till tusentals euro. Perioden som omfattas av domen kommer att pågå till mars 2020. Därefter avslutades samarbetet mellan P&O Ferries och Betuwe Express.

'Detta varar slutet på en tid med gratis arbete för bussförare.'

Lutz Kressin, chef FNV Transport

Obetald väntan på parkeringsplatser

Arbetsgivaren har inte tillämpat kollektivavtalet ordentligt. Inom busstransporter vill arbetsgivare inte betala för så kallade oproduktiva timmar, till exempel förare som måste vänta på en parkeringsplats. Kressin: 'Antag att du är hemifrån i 12 timmar, minus en och en halv timmes paus. Då har du 10,5 timmar kvar. Du kommer då att få betalt för 10,5/5 av dessa 6 timmar. Förare måste faktiskt arbeta 48 timmar för att få betalt i 40 timmar. Detta är den så kallade 5/6 förordningen. En försummelse. Vi kommer att rätta till detta arrangemang i de kommande kollektivavtalsförhandlingarna i september. Men i detta specifika fall var det frågan om grupptransporter och då måste alla arbetstider betalas i enlighet med kollektivavtalet. ' 

Tvistkommitté

Eftersom kollektivavtalet är tydligt när det gäller att köra grupptransporter gäller den så kallade 6/6-förordningen. Färjetransport för P&O Ferries, som var föremål för stämningen, är grupptransport, enligt FNV och domstolen har bekräftat den uppfattningen. Kressin: ”Vi påpekade detta först för arbetsgivaren. När vi inte fick några klagomål gick vi till tvistkommittén 2018, som redan dömde till vår fördel den 3 juli 2019 och gav ett bindande råd. Ändå tog arbetsgivaren igen inget ansvar och vi var därför tvungna att väcka talan för att se till att kollektivavtalet efterlevs. ' 

Gratis arbete från nytt kollektivavtal

Domen den 13 augusti är till förmån för FNV på alla punkter. Uttalandet lyder också mycket
önskad förändring. Kressin: ”Vi vill att allt det kostnadsfria arbetet med bussförare ska upphöra. De har rätt att få betalt för alla timmar de spenderar för sin chef. 5/6-regeln måste helt enkelt tas bort helt. Vi kommer omedelbart att lägga det kravet på bordet på kollektivavtalet i september. ' 

Underlåtenhet att följa kollektivavtal

Bristande efterlevnad av kollektivavtalet är en vanlig händelse inom sektorn. Kressin: ”Även här valde arbetsgivaren medvetet detta. Vi ser det oftare och det måste verkligen ta slut. ' Enligt domstolen måste Schiphol-transporter, färjetransporter och pendeltransporter ses som grupptransporter som den så kallade 6/6-förordningen gäller. 

Läs också: Coachföretaget vill ha mer statligt stöd

'Vi vill att allt gratisarbete av bussförare ska upphöra'
Utskriftsvänlig, PDF och e-post