Brussels Airlines har registrerat en liten ökning av affärsresor från Belgien sedan mitten av augusti. Med en veckovis ökning mellan 30 och 40%räknar flygbolaget med att välkomna cirka 28.000 XNUMX affärsresenärer från Bryssel i september. Även om affärsresenärer normalt bokar två till tre veckor i förväg, har trenden med sista-minuten-bokningar sedan coronakrisens början förändrat bokningstiden till bara två till tre dagar före resedatumet.

Ökande efterfrågan på affärsresor

Vissa branscher återupptar affärsresor snabbare än andra. De första sektorerna som tar upp affärsresor igen är europeiska och andra politiska institutioner, universitet och marinen, följt av bilindustrin, internationella byggföretag och tillverkare av byggmaterial. Frivilliga organisationer och försäkringsbolag som utför repatrieringar representerar också en betydande del av Brussels Airlines affärskunder. Även om många multinationella företag fortfarande har en (delvis) arbete hemifrån, förväntar sig flygbolaget att de stora företagskunderna ska slappna av i sin resepolicy från och med oktober.

Populära affärsmål

De viktigaste destinationerna för affärsresenärer är främst europeiska destinationer som Italien (Milano), Slovenien (på grund av EU -ordförandeskapet), Danmark (Köpenhamn), Tjeckien (Prag), Tyskland (Berlin), Österrike (Wien), Schweiz (Genève) ), Spanien (Madrid & Barcelona) & Portugal (Lissabon).

Med lindringen av resebegränsningar som den amerikanska regeringen införde, så att fullt vaccinerade EU -passagerare kunde komma in i USA smidigt, räknar Brussels Airlines med en ökande efterfrågan på affärsresor till USA. Under de första 24 timmarna efter tillkännagivandet av att reseförbudet upphörde noterade Brussels Airlines en bokningsökning på 180%. Det belgiska flygbolaget kommer att erbjuda 4-veckorsflyg till New York JFK under vintersäsongen.

Under hela krisen förblev det afrikanska nätverket viktigt för flygbolaget för både VFR -trafik och affärsresor från icke -statliga organisationer och andra företag. Brussels Airlines förväntar sig att efterfrågan på affärsresor ska återgå till 2024 års nivå år 2019. Efterfrågan på fritidsresor återhämtar sig däremot mycket snabbare.

Extra flexibilitet är fortfarande nyckeln

Flygbolaget ser också att flexibilitet är viktigare än någonsin för företagskunder. Det är därför Brussels Airlines har lanserat specialerbjudanden för företag under pandemin. För små och medelstora företag erbjuder Brussels Airlines och Lufthansa Group ett företagsbonusprogram som kallas Partner Plus Benefit. Företaget tjänar poäng som kan användas för ett brett urval av attraktiva priser, till exempel gratisbiljetter, uppgraderingar, tillgång till loungen och mer.

För att öka affärsresorna igen erbjuder Lufthansa Group, inklusive Brussels Airlines, dubbla poäng över hela nätet fram till slutet av året. Mer information och en gratis prenumeration på programmet finns på: www.partnerplusbenefit.com. Under pandemin lanserade det belgiska flygbolaget också det mest långtgående flexibla konceptet på den belgiska marknaden, kallad "Pay-As-You-Fly".

"Pay-As-You-Fly" -produkten erbjuder processfördelar som går långt utöver själva resan baserat på konceptet: "boka-> flyga-> betala". Som tidigare kan avtalade företagskunder göra sin bokning via sin föredragna bokningskanal, nämligen deras utsedda resebyrå eller deras online bokningssystem för företag. Flygbiljetterna för alla bekräftade segment kommer att utfärdas 24 timmar före avgång. 

Huvudskillnaden med en traditionell bokning är att betalningen aktiveras först efter att gästen har kommit ombord på flyget. Från det ögonblicket debiteras biljettpriset från företagets kreditkort. Om biljetten "Betala-som-du-flyger" inte används, det vill säga att passageraren inte har checkat in, avbokas den automatiskt. Betalkortet debiteras därför inte. I princip skickas inga fakturor eller betalningar behandlas om reseplaner ändras eller avbryts. Under de senaste två åren har flexibilitet blivit ännu mer nödvändig för kunden. Med dessa produkter vill Brussels Airlines anpassa sig till sina resenärers behov, enligt Brussels Airlines.

Läs också: Virgin Atlantic -webbplatsen kraschar när du bokar flyg

Utskriftsvänlig, PDF och e-post