På grund av coronakrisen fick många kandidater som ville ta sitt körkort visa det nödvändiga tålamodet. Särskilt första hjälpen utbildningen och det praktiska körprovet på vägen orsakade långa väntetider. Bryssel Mobilitet och Röda Korset har tagit fram en lösning för utbildning i första hjälpen för att förkorta väntetider. Alla som vill ta körkort i Bryssel måste genomgå en gratis första hjälpenkurs innan de tar riskuppfattningstestet. Detta är möjligt omedelbart efter godkänd teoretisk tentamen. Den första, en del av utbildningen sker online, den andra sker i Röda korsets lokaler.

Det är just denna andra del av den praktiska utbildningen som orsakar väntetider. Det var brist på lämpliga rum för att följa avståndsreglerna och det fanns inte tillräckligt med handledare för att klara förseningarna. För att förkorta väntetiden för första hjälpen har Bryssel Mobilitet och Röda Korset nu beslutat att justera denna utbildning något. Från och med den 27 september förlängs onlineträningens längd från 1h till 1h30 och den fysiska delen förkortas från 2h till 1h30. Första hjälpen utbildningens totala varaktighet ändras därför inte. Online delen består av videohandledning om första hjälpen insatser som konkret tillämpas under utbildning på plats.

Du kan registrera dig från och med den 27 september, de som redan står på väntelistan får ett mejl. Alla som tror sig ha rätt till undantag måste begära detta från Brussels Mobility med bevis på genomförd utbildning. Det är svårare att hitta en lösning för den praktiska tentamen. Antalet examinatorer är begränsat och utbildningen av nya examinatorer tar mycket tid. Det beslutades därför att förlänga dokumentens giltighet en sista gång. För dokument som löper ut mellan 13 mars 2020 och 30 september 2021 förlängs giltigheten till 31 december 2021. Dokument som löper ut mellan 1 oktober 2021 och 31 december 2021 kommer att förbli giltiga till 31 mars 2022.

Läs också  Ankomsten av Sinterklaas 2022, han kommer, han kommer...

Läs också: Gent är cykelmekka i Flandern

Utskriftsvänlig, PDF och e-post