Problem uppstår när det gäller att fylla busservicelistor eftersom förare har lockats iväg för att fylla lediga platser som lastbilschaufförer. Mer än 4.000 XNUMX bussförare har nu lämnat branschen. Många har istället valt de lukrativa löner de tillhandahåller för lastbilschaufförer. Orsaken är ett brev från transportministeriet i september som skickades till en miljon anställda. Sjukvårdare, tidigare armépersonal och busschaufförer kvalificerade att köra fordon som väger upp till 7,5 ton ombads fylla bristen på lastbilschaufförer.

Pitane-programvara

Lonen

Fackföreningar hävdar att bussförarnas löner, som i vissa delar av landet bara är 11.80 euro per timme, behöver förbättras drastiskt för att förhindra att de lämnar sektorn. Genomsnittslönerna för lastbilschaufförer ökade mellan februari och augusti med 12,8 procent när förarbristen ökade, enligt analys från arbetsplatsen Indeed.

Dan Norris, västra Englands tunnelbaneborgmästare, hävdar att regeringens försök att locka busschaufförer att byta karriär och bli lastbilschaufförer skulle förvärra den kroniska förarbristen. Tom Bartošák-Harlow, en talesperson för Confederation of Passenger Transport UK (CPT), en branschorganisation som representerar bussförare, sa till The Telegraph: "Det kommer att bli busschaufförer som kommer att arbeta inom lastbilsindustrin och det kan vi inte förneka det är fallet. ”

(texten fortsätter under bilden)
brist på bussförare - Ash Grove garage i Hackney

Fackföreningarnas krav kommer efter att en rad planerade busschaufförstrejker med medlemmar i National Union of Rail, Maritime and Transport Workers (RMT) gick sönder på söndagen. Medlemmar av RMT anställd av Stagecoach i sydväst skulle lämna på måndag. Mick Lynch, generalsekreterare för RMT, sade i meddelandet om den planerade åtgärden förra veckan att busschaufförer lämnar sektorn "massivt" på grund av låga löner. De planerade strejkerna avbröts dock efter samtal i sista hand. 

Strejker planerades också i Wales, där busschaufförerna för Stagecoach endast betalas 10.95 euro per timme, efter att företaget avvisat kraven på 12.40 euro som "oöverkomliga". Medan RMT: s strejkåtgärd har undvikits för närvarande, planerar Unite en strejk under den första veckan i november i många av Stagecoachs andra franchiser i Skottland, Wales, North Derbyshire och South Yorkshire och Kent. Andra företag som Arriva North West står också inför möjliga strejker.

Läs också: Bältesregler i bussar och bussar

Andra företag som Arriva North West står också inför möjliga strejker.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post