Om det är upp till belgiska entreprenörer kan corona -passsystemet också utökas till arbetsplatsen. Mer än hälften av företagen är positiva till detta, enligt en undersökning från HR -servicegruppen liantis på 1.504 företagare. ”Förståeligt nog är företagare ansvariga för säkerheten för sina anställda. Men för närvarande tillåter lagen helt enkelt inte detta, säger Liantis.

Förra veckan visade det sig att de flesta företag fortfarande håller fast vid koronamått såsom munmask och håller avstånd på arbetsplatsen. En av anledningarna till detta är att de inte vet exakt vilken av deras personal som har vaccinerats eller inte, så de vill inte riskera att deras anställda blir sjuka.

Ange koronapass

Det är just av denna anledning som hälften av de undersökta företagarna skulle vilja införa ett koronapass. Alla som inte har vaccinerats eller inte kan presentera ett negativt test nyligen skulle inte få komma till jobbet. Även om företag med mer än 50 anställda nyligen har kunnat begära vaccinationstäckning i sin organisation genom sin yrkesläkare, verkar detta vara otillräckligt för de 47,2% och de skulle vilja veta exakt vem som har vaccinerats och vem som inte har gjort det.

Juridiskt omöjligt

”Självklart förstår vi arbetsgivare: de är juridiskt skyldiga att säkerställa sina anställdas hälsa. Och att veta om kollegor på arbetsplatsen har vaccinerats eller nyligen tagit ett negativt test kan bidra till detta, säger Matthias Debruyckere, juridisk expert på Liantis. ”Men för närvarande är det omöjligt som arbetsgivare att begära ett koronapass från dina anställda. Lagen tillåter det helt enkelt inte. Dessutom bör anställda vara fria att bestämma om de ska vaccineras eller inte. Slutligen är det inte alls tillåtet för en arbetsgivare att begära medicinska uppgifter från sin personal. ”

sensibilisering

36% av de tillfrågade arbetsgivarna försöker öka medvetenheten på arbetsplatsen så mycket som möjligt för att övertyga människor om nyttan av vaccinationer. 25% skulle också vilja erbjuda corona -vacciner på arbetsplatsen i framtiden.

”Det är bra att arbetsgivare gör sina anställda medvetna. Vi stöder dem på olika sätt. Tidigare har vi till exempel satt upp Whatsapp -linjer och letat efter sätt att nå och informera anställda så effektivt som möjligt. Som arbetsläkare ser vi också många anställda varje dag som vi kan prata konfidentiellt med om deras val om de ska vaccineras eller inte. Så länge det inte finns någon vaccinationsskyldighet är detta för närvarande det mest effektiva sättet att öka vaccinationsgraden. När det gäller injektioner säkerställer vi goda kontakter mellan arbetsgivare och vaccinationscentralerna så att deras mobila injektionsteam kan besöka platsen om vaccinationsgraden är låg, avslutar Sylvia Vanden Avenne, chef för medicinsk tillsyn på Liantis.

Läs också: Flandern är full av ruttkontroller 

koronavaccination
koronavaccination
Utskriftsvänlig, PDF och e-post