Thalys har nyligen officiellt tagit sitt nydesignade tåg i trafik. Tåget erbjuder 28 extra sittplatser, 15 % mer bagageutrymme och ett nytt barområde. Dessutom minskar den ökade kapaciteten CO2-utsläppen per kilometer och passagerare. Med uppgraderingen av tågen svarar Thalys eftertryckligt på framtiden för internationella järnvägstransporter. Syftet med renoveringen var att öka kapaciteten med 28 sittplatser med bibehållen hög komfort. För att möta resenärernas behov så mycket som möjligt bad Thalys 5000 kunder om input.  

Mer plats 

Det finns 15 % extra bagageutrymme och det nya barområdet, "Kiosken", har helt omdesignats och anpassats till resenärernas aktuella önskemål. Dryckes- och snacksautomater ger ett flexibelt utbud för att snabbt betjäna människor, oavsett destination och tid.  

mer miljövänligt 

Med detta nya tåg tar Thalys nästa steg för att erbjuda resenärerna en mer miljövänlig resa. Sedan 2020 kommer Thalys tåg att gå på 100 % grön energi. Dessutom är nu också utrustade med lysdioder för att spara el. Dessutom används inga kemikalier på toaletterna i det nya tågsetet. Engångsplast ersätts successivt av hållbara alternativ och tågens ökade kapacitet gör det möjligt att avsevärt minska CO2-utsläppen per km och passagerare.  

”Under de senaste 25 åren har Thalys bidragit avsevärt till att stärka banden mellan européer. Vi är oerhört stolta över att vi idag kan börja använda vårt nya tåg: återigen ett pålitligt och miljövänligt transportmedel. Detta tåg symboliserar Thalys ambition att ständigt förnya sig och möta behoven hos moderna resenärer. Vi kommer att fortsätta att utveckla den europeiska järnvägstransporten”.

Bertrand Gosselin, vd för Thalys.

Komfortprioriterad design 

För renoveringen av sina tåg anlitade Thalys Yellow Window, en belgisk designbyrå som leds av Axel Enthoven. Den franska designern Matali Crasset bidrog bland annat till valet av vissa färger och element på stolarna och bardelen. Prioriteringen i renoveringen var komfort, särskilt i valet av säten, en viktig del av Thalys kvalitetsupplevelse. Dessutom kännetecknas den nya designen av genomgående linjer och särskilt stark belysning.  

Första turen från Amsterdam Central 

Före invigningen gick det nya tåget från Amsterdam till Bryssel i morse, med Thalys-partners, kunder och journalister ombord. Det nydesignade Thalys-tåget välkomnades på Amsterdams centralstation av Heike Luiten, direktör för NS International, som tillsammans med Bertrand Gosselin gav avgångssignalen för det nya tåget.

"I dag välkomnar vi den förnyade Thalys med öppna armar på centrala Amsterdam. Ett lovande steg i ytterligare förbättring och expansion av internationell järnvägstrafik. Även i framtiden kommer vi att koppla ihop ännu fler internationella tågresenärer på ett bekvämt och klimatvänligt sätt.”

Heike Luiten, direktör NS International.

Det första tåget går för närvarande på rutten Amsterdam-Paris med stopp i Paris, Bryssel, Antwerpen, Rotterdam, Schiphol flygplats och Amsterdam. Den tyska rutten från Paris till Dortmund via Bryssel, Liège, Aachen, Köln, Düsseldorf, Duisburg och Essen är planerad att tas i drift 2022. Projektet beräknas vara klart 2024 Thalys.

Bild ovan och nedan: Thalys Bildbank.

Läs också: NS Gå bra för arbetsgivare och anställd

Förnyad Thalys.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post