Veldhoven College och Gerwens taxibolag var oense med varandra.

Veldhovens kommun lade nyligen ut ett anbud på genomförandet av elevskjuts. På grundval av detta anbud har kommunen slutit ett kontrakt med De Vier Gewesten BV från Rijen. Detta avtal gäller från och med läsåret 2022/2023 och till och med 2026/2027. Själva transporten utförs av Van Gerwen Groep BV, franchisetagare till De Vier Gewesten BV.

Veldhovens kommun ville bli av med Gerwens taxibolag för genomförandet av studentskjuts. Detta resulterade i ett utdraget rättsligt förfarande med resultatet att de blev av med det. Det faktum att Veldhoven nu tvingas återvända till Van Gerwen har att göra med en nyligen anbud† Franchiseorganisationen Vier Gewesten från Rijen, som är en nationell organisation som taxi- och bussföretag är anslutna till, var ensam om att lämna anbud och vinna. Vid registreringen meddelade Vier Gewesten redan att man skulle lägga ut transporten på Van Gerwen Groep bv.

En smärtsam sak för borgmästaren och rådmännen i Veldhoven. Van Gerwen och Brabants kommun var tidigare i en het konflikt om hur företaget skötte transporten av utsatta barn i den kommunen. Enligt kommunen regnade klagomålen ner i början av läsåret, vilket gjorde att kontraktet sades upp eftersom taxibolaget inte skulle fullgöra sina skyldigheter. Som försvar anförde taxibolaget att det i huvudsak var kommunens fel och inledde en summarisk process och nämndemannen gav rätt.

Upphandlingen som Vier Gewesten vinner kommer att pågå i minst fyra år, från nästa läsår till och med 2026-2027. Taxiföretaget van Gerwen ser ingen anledning att inte gå tillbaka till jobbet i Veldhoven under fyra regioners paraply. Tidigare föll ridån för Van Gerwen Taxi BV från Zeeland (Landerd) från Nordbrabant. Det gick konkurs, med hans egna ord som ett resultat av växlingarna med Veldhoven. Det resulterade senare i en omstart.

– Elevtransport är till för barn som är utsatta. Vi måste reda ut det tillsammans. Jag är övertygad om att detta har avtalats ordentligt för de kommande åren. Det förtjänar barnen."

Rådman Vivianne van Wieren-Kraayvanger
(Texten fortsätter under bilden.)

livet i oenighet

Rötterna till Van Gerwen Group, känd för taxi- och studenttransporter, ligger i Zeeland. Ända sedan transportstarten för denna utsatta grupp i september 2018 har taxiföretaget och Veldhoven college varit på kant med varandra. Enligt kommissionen skulle transportören inte uppfylla sina avtalsavtal, vilket ledde till att kommissionen upplöste avtalet. 

Van Gerwen lämnade in en rättegång som den vann eftersom domaren fann att kommunen inte kunde tillräckligt underbygga att transportören misslyckades. Taxibolaget hävdade 268.000 XNUMX euro för skada, men enligt kommunen finns det inga bevis för skada.

Om ett barn inte kan gå i skolan självständigt på grund av sjukdom eller handikapp, eller inte kan hämtas eller föras till skolan, kommer Veldhovens kommun att tillhandahålla transport under vissa förutsättningar. Kontraktet med den nuvarande leverantören av denna elevskjuts löper ut i slutet av detta läsår. Därför har studentskjutsarna återupphandlats. Onsdagen den 25 maj 2022 var den nya högskolans första arbetsdag. Rådmännen utsågs under ett fullmäktigemöte. Portföljerna är brett uppdelade. Den vidare arbetsfördelningen kommer att utarbetas under de kommande veckorna.

På bilden från vänster till höger: Jeroen Rooijakkers, Caroline van Brakel, borgmästare Marcel Delhez, Thomas van Broekhoven, Mariëlle Giesbertz och Huub Stroeks.
Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post