Vi är på väg åt rätt håll igen, sommarmånaderna närmar sig. Som tur är hör vi inte så mycket om corona längre och vi kan se fram emot en välförtjänt semester i sommar. Hoppas nu bara att problemen med köerna på Schiphol löser sig så snart som möjligt. Hur är det med coronapasset, behöver du det fortfarande utomlands eller behövs det inte längre?

Hälsoministeriet meddelade nyligen att maskplikten på nederländska flygplatser har avskaffats. Det finns internationella riktlinjer för att bära ansiktsmasker på flygplatser och på flygplan. Dessa utarbetas av European Aviation Authority (EASA). Men varje land bestämmer själv hur de hanterar dessa riktlinjer och vilka coronaregler som gäller i det landet. Det gör att reglerna på flygplatser och på flygplan inte är desamma överallt, så det kan vara så att andra regler gäller utomlands. Det är också möjligt att du måste bära munskydd på planet med ett flygbolag och inte med ett annat.

I vilka länder är du för närvarande välkommen utan coronapass? Du är enligt ANWB Reseguide välkommen till Belgien, Danmark, Grekland, Storbritannien, Irland, Kroatien, Luxemburg, Norge, Österrike, Slovenien, Tjeckien, Sverige och Schweiz. Från 1 juni kan du även resa till Italien utan coronapass. Vill du resa till Tyskland behöver du ett coronapass fram till 1 juni. För resor till exempelvis Frankrike, Portugal, Spanien, Turkiet och Marocko behöver du för närvarande fortfarande ett coronapass. Självklart hoppas vi alla att corona inte längre kommer att påverka vårt samhälle i framtiden och att coronapasset så småningom kommer att avskaffas igen. Den stora frågan kvarstår förstås, kommer coronasmittorna att öka enormt mot hösten och kommer vi vara tillbaka på ruta ett?

Relaterade artiklar:
I vilka länder är du för närvarande välkommen utan coronapass?
Utskriftsvänlig, PDF och e-post