DVDP bredd=

Nästan en tredjedel av alla (halv)offentliga laddningspunkter för elfordon i EU finns i Nederländerna. Detta är slutsatsen av forskning från den europeiska paraplyorganisationen för fordonsindustrin, ACEA. Enligt RAI Verenging är Nederländerna ett exempel för andra europeiska länder för elektrifiering av vägtransporter, men det är verkligen ingen anledning att luta sig tillbaka i Nederländerna.

Den holländska fordonsflottan elektrifieras snabbt. Cirka 20 procent av nyförsäljningen av personbilar är nu elektriska. Enligt RAI Association är detta av stor vikt för att uppnå de holländska och europeiska klimatmålen. Man räknar med att år 2030 kommer nästan två miljoner elektriska personbilar att köra runt i Nederländerna. Enligt beräkningar av Nationella Laddningsinfrastrukturagendan behövs cirka 1,7 miljoner laddpunkter för att möta elbehovet vid den tidpunkten.

”Vi är stolta över vårt lands ledande position i Europas övergång till vägtransporter med nollutsläpp, men efterfrågan på laddinfrastruktur kommer att växa mycket snabbare under de kommande åren. Dessutom är det underliggande elnätet för närvarande helt otillräckligt för att leverera tillräckligt med ström till laddpunkterna, än mindre snabbladdning. Den osäkerheten ökar ytterligare, nu när Europa ännu snabbare vill bli mindre beroende av gas."

ACEA-studien visar att cirka 90.000 245.000 offentliga och halvoffentliga laddningspunkter nu har installerats i Nederländerna (exklusive cirka 2030 500 hemladdningspunkter). För att nå målen för 10 måste totalt XNUMX laddplatser (inklusive hemladdplatser) läggas till per dag framöver. Det är en enorm utmaning. Delvis tack vare introduktionen av laddhybriden i Nederländerna för cirka XNUMX år sedan, leder vi vägen i Europa med vår laddinfrastruktur. Royal RAI Association.

Läs också  Scooter är snabbast att bli mer hållbar

”Framgången med elektrifieringen av fordonsflottan beror inte så mycket på det mångsidiga utbudet av (prisvärda) elbilar, eftersom utbudet ökar snabbt. Mycket mer beror för närvarande på laddinfrastrukturen. Här är inte bara antalet laddpunkter avgörande utan framförallt även nätets underliggande kapacitet, tillgång på ström och hur marknaden för smart laddning utvecklas. Vi uppmanar därför regeringen att uppgradera elnätet snabbare och att intensifiera byggandet av laddplatser."

Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post