De Biesbosch National Park är ett tidvattenområde i sötvatten.

Med en solig vecka framför mig kan jag rekommendera dig att göra ett besök på Brabantse Biesbosch. Mer än 2 miljoner människor tycker om Biesbosch varje år. Dessa inkluderar vandrare, cyklister och vattensportsentusiaster. På grund av torkan kommer vattennivåerna i de stora floderna att sjunka ytterligare. Inte bara Meuse och Rhen har problem, IJssel har också en låg vattennivå. 

Vattnet i Biesbosch avtar och det går inte obemärkt förbi. På grund av lite nederbörd är många bäckar och vattendrag i naturreservatet bentorra. Vattnet har gett vika för enorma sandbankar. Att segla på Biesbosch är fortfarande möjligt, men på allt fler ställen måste man akta sig för att inte fastna på sandbankarna och planteringen kan få propellern att stanna. Om det händer och du måste gå ur båten för att trycka, se upp för vass och alger. De Biesbosch National Park är ett tidvattenområde i sötvatten. Det finns bara ett fåtal av dem i världen. I Biesbosch finns därför ebb och flod, vilket är unikt i ett sötvattensområde. 

Biesbosch är en äventyrlig labyrint av floder, med öar med pilskogar och nyckfulla bäckar med kristallklart vatten. Du kan gå och cykla längs med områdets kanter. Men den våta, karga naturen i detta träsk upplevs bäst från vattnet, i en liten båt eller kanot. Cyklar kan hyras på Biesbosch Centre Dordrecht. Adresser till andra hyresvärdar finns på VVV Dordrecht och Drimmelen.

elektriska slupar

Elbåt är ett hållbart val. Elsluparna, även kallade viskbåtar, är lätta att hantera, så du behöver inte vara en erfaren skeppare. Inget ljud, inga utsläpp och inga konstiga lukter. Elbåt är bra för dig och speciellt för naturen. De flesta turbåtar i Biesbosch är elektriska. På många ställen i Biesbosch kan du också hyra en viskbåt själv. Priset från €115,00 per halvdag.

Du kan tillbringa natten på din egen båt i De Biesbosch. Du kan ankra på ett ställe i max tre nätter. På vissa ställen kan man förtöja i högst tre timmar mellan soluppgång och solnedgång. I alla fall får du inte lämna din båt utan uppsikt någonstans.

(Texten fortsätter under bilden.)
Tuff vattenbuffel i Brabantse Biesbosch.

Sedan 1 januari 2021 gäller den nya Biesbosch-förordningen, ett samarbete mellan kommunerna Altena, Drimmelen, Dordrecht och Staatsbosbeheer. Syftet är entydiga bestämmelser som gäller för hela Biesbosch. Inte bara för att skydda natur och landskap, utan även för rekreationsbruk. För mer information:

blågröna alger

Om du vill svalka dig i naturligt vatten de kommande dagarna bör du se upp med blågröna alger. Blågröna alger kan ibland ses som ett grönt eller blått lager på vattenytan, men det kan även enl. Rijkswaterstaat, sittande i vattnet utan att synas. Kontakt med blågröna alger kan orsaka hudirritationer, men även huvudvärk och tarm- och magproblem. Överdriven tillväxt av blågröna alger är ett tecken på att vattenkvaliteten och naturen som är beroende av den inte mår bra. Vissa blågröna alger är giftiga och orsakar mycket olägenheter på sommaren. De kan avsevärt minska simglädjen och orsaka massiva fiskdödar och dålig lukt. 

De Biesbosch National Park är ett tidvattenområde i sötvatten.
Relaterade artiklar:
AppStores
Utskriftsvänlig, PDF och e-post