GRP bredd=

Ensamma går vi snabbare, tillsammans går vi längre

I ett brev till representanthuset informerade statssekreterare Vivianne Heijnen om inrättandet av Shared Mobility Collaboration Programme. Programmet Shared Mobility Collaboration är ett samarbete mellan lokala och regionala myndigheter och den nationella regeringen. De kort skisserar de första linjerna i samarbetsprogrammet.

Programmet ger goda möjligheter till tillgänglighet och klimatutmaningar, stödjer den rumsliga utmaningen (delad mobilitetsnav, bostadsutmaning, utrymme i staden) och säkerställer mer enhetliga marknadsvillkor (harmonisering, standardisering) med ett sammanhängande synsätt och inriktning för delad mobilitet. Råden om ett samarbetsprogram är resultatet av diskussioner som hållits av kvartermästare Maarten van Biezen. Han har haft dessa diskussioner med bland annat kommuner och regioner och ligger i linje med råden från den tidigare ordföranden för Green Deal Car Sharing II (Betty de Boer).

Delad mobilitet är relevant för regeringen eftersom den bidrar till olika sociala mål, till exempel bostadsuppgiften i tätorter, vilket underlättas bättre av lägre byggkostnader, förbättrad tillgänglighet och mindre utrymmesupptagande av bilar. Ett annat mål är att minska utsläppen (som CO2 och kväve) från biltrafiken och att accelerera nollutsläppsmobiliteten. Det beror på att delade bilar oftare är eldrivna än privatägda bilar och att användare av delade bilar kör färre kilometer i bil jämfört med ägare av en privatbil. Det höjer kvaliteten på kollektivtrafiken eftersom den första/sista milen kan tillryggaläggas med delad mobilitet.

dela rörlighet

Delad mobilitet, även känd som partiell transport, är en samlingsbeteckning för alla transportmedel som kan användas av flera användare, där brukaren också är föraren, men inte äger den. Exempel är delade cyklar, skotrar och bilar. Den största skillnaden med "traditionella" hyrfordon är att med delade fordon är användningen tillgänglig 24 timmar om dygnet (ofta via en app) utan inblandning av en person. Delad mobilitet kan spela en roll som för- och eftertransport i kollektivtrafiken. Delad mobilitet i denna definition betyder uttryckligen inte samåkning eller taxitjänster, eftersom användaren inte är föraren. Leverantörer av delad mobilitet är ofta kommersiella parter.

Relaterade artiklar:
Maas
Utskriftsvänlig, PDF och e-post