GRP bredd=

I ultimatum kräver FNV, utöver en lön lika med inflationen, flera åtgärder för att minska arbetsbelastningen.

Kollektivtrafikstrejken startade idag. FNV och CNV har uppmanat medlemmarna att strejka för kollektivtrafikens kollektivavtal som gäller cirka 13.000 8 personer. Detta trots ett löneerbjudande från arbetsgivare på XNUMX %. Den nationella bilden av strejkens inverkan på kollektivavtalet för kollektivtrafiken kommer att klarna under dagen.

Regiontrafiken slår igen rikstäckande från och med måndag, denna gång fem dagar i rad. Fackföreningarna CNV och FNV rapporterar detta efter att arbetsgivarna inte hade svarat på deras ultimatum. I ultimatum kräver FNV, förutom en lön lika med inflationen, flera åtgärder för att minska arbetsbelastningen. Arbetsgivare inom regiontrafiken har reagerat negativt på det ultimatum som FNV ställde på uppdrag av medlemmarna förra veckan och gick ut vid lunchtid i eftermiddags. I den ställde förbundet krav på nytt kollektivavtal, efter att förhandlingarna om detta misslyckats

"Vi erbjöd tidigare 8% löneförhöjning och många extra åtgärder. Det inkluderade ett dyrt äldresystem där en anställd kan arbeta 60%, får 80% betalt och tjänar in 100% pension. Det totala åtgärdspaketet inklusive löneförhöjningen, förbättrade anställningsvillkoren med 11 %. Vi förklarade för fackföreningarna att det här paketet var gränsen för vad vi kunde erbjuda. Det här är ingen ny nolllinje. De har inte agerat på det och vårt senaste förslag är helt borta från bordet. Vi går inte på strejkbord. Om vi ​​skulle prata igen skulle förhandlingarna börja om igen."

Kagie indikerar att sektorn är under hårt tryck och corona är inte över. Det är därför det inte är ansvarsfullt att låta företagens kostnader stiga ännu högre. Arbetsgivarna hotade som svar på ultimatumet att det nuvarande kollektivavtalsförslaget kommer att förfalla om facken strejkar. Det innebär att båda sidor måste börja förhandla igen. Förbundet för arbetsgivare inom kollektivtrafiken (VWOV) hoppas att facken ändå vill samråda.

Läs också  Londons tunnelbana har stannat, britterna slutar arbeta i massor

vijf dagar

Konsekvensen av att förkasta ultimatumet är att de anställda tar fem dagars ledigt från arbetet nästa vecka, med start den 6 februari. ”Förarna kan nu inte göra annat än att slå till för att göra sig hörda. De föredrar att inte göra det, de föredrar att transportera sina passagerare. Det faktum att de ändå gör det visar hur allvarlig situationen är, säger Van der Gaag. På grund av den höga inflationen klarar förarna knappt pengarna, enligt facket. Dessutom är arbetstrycket skyhögt på grund av personalbrist, vilket gör att var femte förare blir sjuk, vilket leder till ännu mer arbetspress.

ultimatum

I ultimatum kräver FNV, utöver en lön lika med inflationen, flera åtgärder för att minska arbetsbelastningen. Van der Gaag: ”Vi vill träffa överenskommelser om åtgärder för att minska arbetstrycket för att motverka de allt snävare körtiderna. Dessutom bör mer regelbundenhet i listorna övervägas, så att det blir en bättre fördelning av arbets- och vilodagar. Även förslagen om ytterligare flexibilisering av anställda måste skrotas. Stället är slut'.

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post