DVDP-bredde=

Statistics Netherlands har utført en oppfølgingsstudie av risikoen for transportfattigdom for provinsen Fryslân på oppdrag fra DataFryslân.

I Fryslân hadde 8,4 prosent av husholdningene høy eller svært høy risiko for transportfattigdom i 2020. Avstanden til supermarkedet og familiens nærhet spiller en viktig rolle i dette. Statistics Netherlands har utført en oppfølgingsstudie av risikoen for transportfattigdom for provinsen Fryslân på oppdrag fra DataFryslân.

Transportfattigdom betyr mangel på transportmuligheter, som et resultat av at du ikke kan eller kan komme dit du vil. Dette hindrer folk i deres deltakelse i sosiale og økonomiske aktiviteter. Det er flere faktorer som spiller inn i transportfattigdom, for eksempel kjøretøyeie, inntekt og helse.

Av de totalt 305 tusen husstandene i Fryslân hadde nesten 26 tusen husstander høy til svært høy risiko for transportfattigdom i 2020. Flertallet av frisiske husholdninger hadde lav eller svært lav risiko for transportfattigdom, henholdsvis 50,5 og 41,1 prosent.

(Teksten fortsetter under bildet)
Transportfattigdom betyr mangel på transportmuligheter, som et resultat av at du ikke kan eller kan komme dit du vil.

4 av 10 Fryske husstander bor langt fra supermarkedet

Risikoen for transportfattigdom blant husholdninger bestemmes ut fra ni delindikatorer, inkludert kjøretøyeierskap, husholdningsinntekt, husholdningsegenskaper og nærhet til reisemål. Hvis for eksempel husholdninger ikke bor i nærheten av et supermarked, bidrar dette til en høyere risiko for transportfattigdom.

Nesten 44 prosent av alle frisiske husholdninger bodde i en avstand på 800 meter eller mer fra et supermarked (målt på vei). Dette indikerer høy risiko for transportfattigdom. I tillegg hadde over 26 prosent av husholdningene nære slektninger som bodde mer enn 20 kilometer unna, og 23 prosent av husholdningene eide ikke bil eller annen motorvogn.

Høyest risiko i Harlingen, Ooststellingwerf og Smallingerland

De frisiske kommunene der relativt flest husholdninger hadde høy eller svært høy risiko for transportfattigdom er Harlingen (13,9 prosent), Ooststellingwerf (11,3 prosent) og Smallingerland (11,2 prosent). Det var relativt vanlig i disse kommunene at husholdninger bodde langt fra supermarkedet, ikke bodde i nærheten av nære slektninger og/eller ikke hadde motorvogn. Kommuner i Fryslân hvor relativt færrest husholdninger hadde høy eller svært høy risiko for transportfattigdom er Vadeøyene. På disse øyene er det bare en liten del av befolkningen som ikke har offentlig transport eller supermarked i nærheten, heter det CBS.

Utskriftsvennlig, PDF og e-post