På torsdag kväll ägde FNV-minidebatten rum mellan olika kandidatledamöter och sektorchef FNV Transport Minke Jansma om kvarhållande av jobb, kvalitet på arbeten och arbetsförhållanden i sektorn. Jansma är mycket bekymrad över kollektivtrafiken de närmaste åren. Inte bara en diskussion om tillgänglighetsavgifter, utan ställde också med rätta frågan om hur omorganisationer inom transport kommer att se ut för huset. Statligt stöd har kopplats till företagsomorganisation på bekostnad av många jobb. Det är regeringens val att investera i detta. 

Tyvärr fanns det ingen tid för frågor eller kommentarer om tittarnas reaktioner. Ändå var debatten ett lyft för Minke Jansma. Det skulle vara värt något för FNV som de Vries förklarar Bakkenveen transport skulle också ha en koppling till de stora konturerna. Erbjuder samma alternativ för alla medborgare i Nederländerna. Behåll sysselsättningen och säkerställ ett socialt samhälle. Dessa är nyckelpunkterna i den ekonomiska återuppbyggnaden efter pandemin.

kollektivtrafiken har en roll

Wytske Postma, född i Hoorn den 16 april 1977 och bor i Haag, tycker att det är viktigt att kollektivtrafiken inte bara betraktas ur en arbetsgivares perspektiv. Transport för volontärarbete är också lika viktigt. Säkerhet är en viktig fråga inom kollektivtrafiken. Ledaren har för det CDA en mycket viktig roll för resenärernas säkerhet. 

Riksdagsledamot Suzanne Kröger är en holländsk statsvetare, aktivist och riksdagsledamot sedan valet 2017 Grön vänster. Hon tycker att vi borde ge kollektivtrafiken mycket mer uppmärksamhet. När det gäller investeringar är vi väl i de stora städerna, men vi kan bli chockade över underhåll, vilket kommer att kräva enorma summor pengar de närmaste åren. Rörlighet som en mänsklig rättighet är en livlina. Kollektivtrafik kommer att ge de nödvändiga hållbarhetsinsatserna, enligt Kröger. Men som ett resultat av koronakrisen håller kollektivtrafikföretagen på att kollapsa. 

Nummer 7 på WPB kandidatlista Barbara Kathmann (1978) tycker att vi är dåliga anbudsmästare i Nederländerna. Enligt henne måste det förändras. Barbaras hjärta ligger i ekonomisk innovation, för det är inte längre de snabba pengarna utan människor och världen som måste vara centrala.

"Att acceptera att vi måste agera annorlunda på landsbygden än i ett stadsområde är av avgörande betydelse. Exempel på framgång finns bara inom området, men det vaklar alltid vid gränsen."

Barbara Kathmann, PVDA

gratis kollektivtrafik

Grön vänster indikerar att det är otroligt mycket fel. En offentlig tjänst som redan har värde bör inte bli gratis. Att bara säga att kollektivtrafiken borde vara gratis är inte kärnan i saken. Vi är bekymrade över biljettpriset. Det skulle vara trevligt för PVDA om kollektivtrafiken för barn är gratis på onsdag eller lördag. Efter sju år i lokalpolitik, var Barbara rådgivare, partiformann och rådman i Rotterdam, det har redan ordnats att 65+ kan resa gratis i Rotterdam. Positionerna mellan parterna är tydliga, särskilt när det gäller gratis kollektivtrafik. Gratis kollektivtrafik finns inte för Minke Jansma.

volontärarbete

Vi är i en 'Tävla till botten', delvis drivs av kommunerna och regeringen vid den tiden. I anbud måste vi se till att lönsamma och olönsamma linjer balanserar med varandra. Vi bör inte stimulera anbud där 'Cherry Pickers' närma sig. För CDA bör vi inte inkludera volontärer som en del av anbuden. Transportuppgifterna kan utföras av volontärer, men kom ihåg att transporten därför är mycket beroende och ofta sårbar. Ansvaret måste ligga hos transportören.

"Var försiktig med användningen av volontärer i anbud. Vi är emot system som varuautomat *, vi var till och med tvungna att slå till för dem. Förare hamnar på gatan"

* ANWB Auto Buddy är en transportservice där volontärförare transporterar mindre rörliga medresenärer.

Wytske Postma - CDA
bottensatsen
Utskriftsvänlig, PDF och e-post