De nederländska medierna kan knappast göra sitt arbete under King's Day och chefredaktörsföreningen kommenterade detta, enligt journalistikwebbplatsen Villa Media Klagades genom brev till regeringens informationstjänst och bad att göra justeringar före tisdag. Familjen besöker Eindhoven och stannar där under en längre tid i ett relativt litet utrymme. Det finns bara utrymme för NOS att rapportera, bestämde RVD initialt. Efter ett första klagomål har Eindhovens Dagblad och ANP nu också antagits.

Kings i år firas bara med kungafamiljen. Kung Willem-Alexander, drottning Máxima och deras tre döttrar kommer till High Tech Campus i Eindhoven den 27 april. Resten av familjen har inte blivit inbjuden på grund av koronakrisen. Kungafamiljen tas emot på High Tech Campus i en studio där en stor del av programmet är klar. Antalet aktiviteter är medvetet begränsat för att undvika risker. 

omständigheter journalister

Journalister möter också alltmer aggression. Under tiden Tryck på Safe inledde en undersökning om hot från holländska journalister. Den senaste utredningen av hot mot journalister är från fyra år sedan, men nyligen har det funnits stor anledning att göra en ny inventering. Polisen och åklagarmyndigheten följer snabbt upp aggression och våld mot journalister, med en högre straffprincip som anges i riktlinjerna. Att döma av de senaste signalerna är journalister fortfarande under press, och kanske för mer än några år sedan. Uppföljningsforskningen är avsedd att få inblick i i vilken utsträckning journalister konfronteras med aggression och hot och vilken inverkan det har.

Forskningen utförs av forskningsbyrån I&O Research.

Läs också: Kunglig familj på kungens dag utan familj till Eindhoven

Eindhoven
Familjen besöker Eindhoven med Konigsdag
Utskriftsvänlig, PDF och e-post