Dupade kunder från Limburg-företaget Car Driver Deals från Maasbracht kan ha föreställt sig helgen annorlunda. Vissa är till och med vaken nu när lurade leasingföretag också uppmanar CDD-kunder direkt att kontakta dem själva och returnera bilar. Sociala medier och till och med en Telegramchatt används för att spara, prata och dela lidande. Under tiden försöker leasingföretag hitta adresser till förarna av sina bilar genom alla typer av konstruktioner. När allt kommer omkring är inte alla bilar utrustade med en GPS-tracker, så det är svårt att ta reda på var bilarna är för att hämta dem.

På Luxauto går de så långt att de informerar förarna att returnera bilen själva senast nästa vecka för att inte ådra sig ytterligare kostnader som de hotar att få tillbaka dessa kostnader från de lurade kunderna. Välj biluthyrning indikerar att det inte på något sätt vill kopplas till bilförarens erbjudanden. De önskar alla som har varit eller kommer att beröras av detta parti all styrka och ber om förståelse för sin situation. Sixt tog bort bilen från en CDD-kunds dörr utan att säga något eller ringa i förväg. Sixt kunde inte nås för kommentarer efteråt och det var först idag som de först agerade som om de inte visste något om det. “Skulle ringa tillbaka för att vi vill ha tillbaka vår fastighet, men har inte hört något sedan dess.sa ett av offren.

"Diks biluthyrning hämtar vår bil imorgon, de har också lurats“. Djupt sorgligt för en av CDD: s kunder som bara hade en bil i en månad och förbetalt i 2 år. Hyresavtalet gäller ett annat företag Dalijaro BV. från Stevensweert, som är en av aktieägarna i Atvangarde BV och Diks carverhuur angav att de inte har tillstånd att köra det. 

registreringsskyltar

Registreringsskylten flyger runt dina öron på sociala medier från uthyrningsföretag som letar efter sina bilar. Det skulle beröra mer än 3000 offer och miljoner dollar i skada på leasingföretagen och berörda kunder. Genom att publicera skyltar på sociala medier hoppas uthyrningsföretagen att personer som använder en av dessa skyltar kommer att kontakta företaget i fråga så snart som möjligt. Munsterhuis Autoverhuur uppger att man har hyrt ut 25 fordon till Atvangarde BV och använder också sociala medier för att ta reda på var deras bilar lagrades. De anger också att det inte längre är möjligt för dem att komma i kontakt med ledningen och andra anställda på Atvangarde BV.

"Du måste absolut inse att du har tappat pengar och har blivit lurad. Men acceptera? Nej, det gör vi inte."

anmälan saknas till polisen

Leasingföretag anger att de först letar efter bilarna själva för att få tillbaka bilarna i samråd eller för att hitta en lämplig lösning med föraren. Om det inte är möjligt kommer fordonen att rapporteras saknas till polisen. Från det ögonblicket listas registreringsskyltar som saknade i RDW-registret. Detta kan få mycket obehagliga konsekvenser när du är på väg med bil, även utomlands. I händelse av ett gripande har du de största problemen eftersom bilen är registrerad som stulen och polisen inte vet hur detta hände.

kritik av media

Även kritik från några av offren om media som ligger ovanpå detta fall. Många offer tror att pressen och all negativ publicitet de senaste dagarna inte har gjort detta fall något bra. De tror att detta gjorde det lovade tillfället för bilförare att hitta en lösning svårare. Ingenting är mindre sant. Pressens uppmärksamhet kan ha orsakat bubblan ännu snabbare och hindrat fler offer från att komma in. Under flera månader hade inga betalningar gjorts av CDD till deras leverantörer. Den kompletta konstruktionen som herrarna Geert och Jan Golsteijn hade kommit fram till var färdig vackla som ett korthus. Ändå tror många lurade kunder fortfarande på bilförare som ett pålitligt företag fram till i dag, trots att bilar tas bort från dörren med alla privata föremål i sig.

Läs också: Mobilitetsföretaget Bilförare erbjuder stora problem

Bilförare erbjuder mycket elände för kunderna
Utskriftsvänlig, PDF och e-post