En obligatorisk cykelbokning i tåget kan inte verkställas och leder till otaliga praktiska problem för resenärer. Fietsersbond, Rover, ANWB, LSVb, Elke (in) och KBO-PCOB, förenade i Locov, varnar för detta. Konsumentorganisationerna uppmanar NS att snarast titta på andra lösningar, som att utöka antalet cykelplatser i tåget och införa ett "kollektivtrafikcykel plus".

I sommar vill NS göra en bokning via appen eller kundtjänsten obligatorisk för resenärer som vill ta med sig cykeln. Konsumentorganisationer ser dock ett antal viktiga praktiska invändningar. Exempelvis kan internationella resenärer inte göra en bokning, vilket strider mot europeiska regler. Rörligheten och friheten att resa för personer med funktionsnedsättning kommer också att pressas. Resenärer som föredrar att resa anonymt kommer att invända mot att uppge sin e-postadress när de bokar. De samarbetsvilliga organisationerna fruktar också heta diskussioner med resenärer som har köpt en cykelbiljett utan reservation från ett annat transportföretag.

Ingen garanti på en plats

Även om vissa resenärer är villiga att boka om detta erbjuder en garanti för ett cykelutrymme, anser konsumentorganisationer att detta inte är genomförbart. Slutligen kan cykelutrymmen också tas med barnvagnar eller av cyklar av resenärer som har missat en anslutning på grund av förseningar. En annan typ av tåg kan också komma fram än planerat, vilket resulterar i färre cykelutrymmen. Dessutom påpekar organisationerna att personer med funktionsnedsättning har rätt att ta sina hjälpmedel med sig i tåget hela dagen, utan förbehåll, för vilka cykelutrymmen också är avsedda. Att behöva boka en plats står i vägen för deras rätt till gratis resa.

Undvik inte utan skapa

De senaste åren har antalet cykelutrymmen i ett antal tåg minskat eller har blivit så tätt att cyklar hindrar andra resenärer. Konsumentorganisationerna ber därför NS inte förbjuda cyklar utan skapa fler platser. Till exempel, enligt exemplet med Arriva, är det möjligt att arbeta med demonterbara bänkar under de hektiska sommarmånaderna. Utrymme kan också göras genom att placera upphängningsstrukturer eller flytta några soptunnor. Slutligen skulle bättre sökbarhet på cykelplatser minska besväret, till exempel genom att tydligt markera cykelbalkongen på utsidan av tåget. En framställning från Rover och Fietsersbond om fler cykelutrymmen på tåget har redan undertecknats mer än 7000 gånger.

Kollektivtrafik cykel plus

Konsumentorganisationerna rekommenderar också NS att komma med attraktiva initiativ för att minska cykeltrafiken. Till exempel kan NS använda billiga biljetter för att locka cyklister att välja lågtrafik eller de mindre populära Sprinters. Kollektivtrafikcykeln kan också spela en roll. Konsumentorganisationerna föreslår att man introducerar ett "OV-fiets-plus": en hyra cykel med extra faciliteter för cyklister som cykelväskor och redskap. ”Som en cyklist som använder tåget vill du kunna cykla bekymmersfritt och fatta spontana beslut. Till exempel i händelse av materialnedbrytning, väderbyte eller spontant möte, skriver konsumentorganisationerna. De ber NS att göra rättvisa mot bilden av "Nederländerna cykelland" genom att erbjuda cykeltransport på ett tillgängligt sätt, enligt Cyklistförening

Läs också: NS vill ge resenärer med cykel 25 procent rabatt

Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post