Dutch Railways har planer på att starta en sommarpilot från 10 juli till 30 september. Denna sommarpilot innebär att resenärer som vill ta sin cykel på tåget får 25 procent rabatt på en cykelbiljett. Resenärer är skyldiga att registrera sin cykel före tågresan via NS-appen eller via ns.nl. Det verkar som att ta cyklar i tåget har varit en av de fem bästa klagomålen från resenärer under en tid. Att gå på och av tåget med en cykel kan leda till besvär och olägenheter för andra resenärer. Ledare rapporterar också regelbundet besvär från många cyklar på tåget under sommarmånaderna.

”Låt mig börja med att säga att jag verkligen ser fram emot att välkomna alla som är på semester i Nederländerna i sommar i tåget. Vi hoppas med rabatt att fler holländare tar cykeln och går ombord på tåget. Cykeln och tåget är en beprövad gyllene kombination, men vi kan inte skapa extra platser för cykeln på tåget. Det är därför viktigt att sprida resenärer med cyklar över våra tåg, särskilt just nu. Det är därför vi vill att resenärer ska registrera sin cykel i förväg. Detta ger resenärerna större säkerhet om en plats för sin cykel i tåget och det finns mindre besvär för medresenärer. ”

Tjalling Smit, styrelse för NS.

Nederländska järnvägarna har bett resenärer att frivilligt registrera sin cykel före sin resa under en tid, mer än 80 procent av resenärerna har följt. Dessa resenärer visade i feedback till NS att registrera en cykel i förväg inte gav en fördel jämfört med resenärer som inte gjorde det. Det måste nu förändras. Sommarpiloten stöter på stort förståelse från Fietsersbond och Rover. De tycker det är obegripligt att de i tider av få resenärer på grund av följderna av koronakrisen vill hålla cyklister utanför tåget. De vill hellre se att alternativa lösningar försöker skapa fler platser för cyklister på tåget. Planerna för sommarpiloten presenteras först för resenärernas organisationer.

”Det är obegripligt att det särskilt nu när NS är så blyg för passagerare beslutas att förbjuda cyklister. Ibland är det omöjligt att uppskatta exakt hur lång tid en cykeltur tar, det är särskilt viktigt för denna grupp resenärer att kunna gå ombord spontant ”.

Esther van Garderen, chef för Fietsersbond.

”Sedan koronakrisen har vi sett färre pendlare och fler fritidsresenärer på tåget, det är just där möjligheterna ligger för NS. Vi fruktar också svåra diskussioner mellan resenärer och personal, eftersom cykelbokningar med andra tågoperatörer inte är obligatoriska.

Rover-regissör Freek Bos.
Bla bla bla
Utskriftsvänlig, PDF och e-post