Holländarna använder mer av sina bilar och kollektivtrafik sedan regeringen avslutade den ”hårda låsning” i början av denna månad. På vägen och på tågen, bussarna, tunnelbanorna och spårvagnarna var det ungefär lika upptagen förra veckan som på hösten innan landet stängdes igen när koronainfektioner steg. Detta framgår av siffror från National Road Traffic Data Portal (NDW) och chipkortföretaget Translink för kollektivtrafik.

En forskare från NDW talar om en "något ökande trend" när han tittar på trafiken på vägen. Det beror delvis på att folk ändå går in i bilen oftare på våren och sommaren. Om man tar hänsyn till detta kvarstår faktum att det kommer att bli livligare.

Jämfört med perioden före koronakrisen är det fortfarande tyst på de holländska vägarna. Förra veckan var det 16 procent tystare på arbetsdagar än under en jämförbar vecka 2019 och 12 procent på helgerna. Men det är inte alls så tyst på vägen som mitt i den första låset. Sedan halverades trafikvolymen regelbundet.

Normal schema

Kollektivtrafiken har helt klart blivit livligare sedan den tredje veckan i maj. Sedan tappades regeringens råd för att bara ta tåget, buss, spårvagn eller tunnelbana för viktiga resor. Förra veckan checkade resenärer in nästan 14 miljoner gånger med sitt chipkort för kollektivtrafiken, enligt siffror från Translink. I början av året användes kollektivtrafik knappt 9 miljoner gånger i veckan. Antalet incheckningar har fortfarande nästan halverats jämfört med en jämförbar vecka 2019.

Från och med förra måndagen kör NS igen enligt den normala tidtabellen under dagen. I början av nästa månad kommer tågen också att köra på natten som vanligt.

Läs också: Upptagen tåg på NS snart igen

kolla in på Emmen station
Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post